Přihlásit

Jeleni ve farmovém chovu (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Opakovaně každý měsíc po dobu více než jednoho roku trpělivě a s jistou setrvačností představuje Agrární komora ČR s obchodním řetězcem Billa novinářům, a tím i spotřebitelské veřejnosti, jednotlivé firmy ekologických zemědělců a jejich zpracovatelské kapacity na výrobky s označením Bio. Většinou jsou na pořadu takových setkání tři firmy, které vždy představí svou produkci. Zástupci supermarketu potom s farmáři jednají o možnosti zařadit jejich biopotraviny do regionální sítě svých prodejen.

Ekologičtí výrobci totiž většinou nedokáží pokrýt potřeby celého obchodního řetězce, ale když jsou potom v regionu tyto biopotraviny v nabídce, je o ně velký zájem.
V minulém čísle týdeníku Zemědělec jsme představili některé firmy s ekologickou produkcí, které nabídly na 114. žofínském agrárním fóru k ochutnání své biopotraviny. V Bille je jich už 250 druhů a z toho plných 145 nese označení Naše BIO. Sortiment se podle ředitele marketingu Billy Michala Beneše rozšířil v poslední době o 26 %. Tento řetězec zaznamenal nárůst prodeje biopotravin o 76 %.
V maloobchodní síti se jich vloni prodalo za 1,68 miliardy korun, ve veřejném stravováním za 14 milionů korun. Hodnota přímého prodeje bioproduktů zákazníkům dosáhla zhruba 70 milionů korun.
Podle únorových údajů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) loni pokračoval několikaletý růst počtu výrobců biopotravin. Jejich počet stoupl na 626, což je více než o čtvrtinu. Zatím nejucelenější adresář ekologických zemědělců a výrobců biopotravin vydala vloni Agrární komora ČR a jak se ukazuje, rychlý nárůst těchto specializovaných farem a biopotravinářů si záhy vyžádá nový sborník. Tak velký je zájem o tuto činnost.

Farma s chovem jelenovitých
Na nedávné tiskové konferenci se v pražském sídle agrární komory setkali novináři s producenty biopaštik a měli možnost ochutnat i klobásy, jejichž základ tvořilo maso z jelenů. Produkty nabídl zemědělec zabývající se farmovým chovem jelenovitých Jiří Rýznar. Je prokuristou společnosti Rýznar, spol. s r. o., což je rodinná zemědělská farma, která se nachází na hranici mezi Olomouckým a Pardubickým krajem v malé obci Horní Studénky. "Farma vznikla jako rodinná společnost a hospodaříme na pozemcích, které jsme získali po našich rodičích, koupí od sousedů a Pozemkového fondu ČR. Část pozemků, na kterých hospodaříme, máme v pronájmu. Celkem obhospodařujeme 592 ha zemědělské půdy. Manželka, dcera a syn se podílí s dalšími spolupracovníky na našem společném díle. Nešli jsme cestou přeměny veškeré půdy na louky a pastviny s cílem dosáhnout na příslušné dotace, ale zachovali jsme 150 ha orné půdy. Rádi bychom vytvořili postupně podmínky pro zařazení naší farmy s oborou a penzionem do zážitkové agroturistiky," řekl úvodem k představení farmy Jiří Rýznar. Činnost farmy je podle něj rozdělena do tří oblastí - zemědělská činnost, masná výroba a chov zvěře.

Zemědělská činnost farmy
Na farmě se pěstuje obilí, brambory, mák a další plodiny, z části pozemků se sklízí píce a suší se seno pro hovězí dobytek a zvěř ve faremním chovu. "Nejsme úrodná Haná, ale i u nás roste pšenice, ječmen a oves. Musí však dostat potřebnou péči. Nezbytným předpokladem je výběr odrůd vhodných do našich podmínek, dále kvalitní osivo a potřebná hnojiva," uvedl Rýznar.

Co znamená pojem masná výroba
"Masná výroba, kde jsme zahájili zkušební provoz, je zaměřena na výrobu kvalitních výrobků, jako jsou například Hornostudenská uzená kýta, zvěřinové klobásy, zvěřinové paštiky, farmářské párky, Šunkový salám, Hornostudénský zauzený špek a řada dalších produktů vyráběných podle tradičních receptur. Při výrobě používáme kvalitní maso od vybraných dodavatelů nebo z vlastního chovu jalovic a vepřů. Ve výrobcích je minimální obsah chemických látek. Sóju, škrob a další velmi často používané přísady, jimiž se nahrazuje zejména kvalitní maso a částečně koření, u našich výrobků neznáme.
Našim krédem je návrat k tradicím a dále kvalita a zase kvalita. Se svými výrobky oslovujeme naše okolí v maloobchodní síti a dále též rozšiřujeme ambulantní prodej vlastními pojízdnými prodejnami. Postupně chceme naše výrobky nabídnout na farmářských trzích, a to jak v našem okolí, tak v Praze. Máme zájem nabídnout některé naše výrobky i vybraným obchodním řetězcům. Našim cílem však není dodávat kvantitu za nízké ceny, ale naopak prorazit i v tomto případě kvalitou, kterou i zákazník vybraných řetězců jistě postupně ocení," představil výrobní záměry farmář Rýznar.

Chov zvěře je prioritou
"Již od mládí jsem měl rád přírodu, les a měl jsem v oblibě starat se o zvířata. To se přeneslo i na naše děti, a tak jsme si splnili naše sny a zřídili jsme Oboru Albert. Tato oplocená obora má výměru deset hektarů a jsou v ní mufloni a daňci. Je v těsné blízkosti sídla naší společnosti a je cílem častých návštěv rodičů s dětmi. V této oboře máme 70 daňků a 20 muflonů. Vedle této obory chováme i velké stádo jelenů ve farmářském chovu na rozloze dalších 30 ha. Přestože máme masnou výrobu a našimi žádanými výrobky jsou i zvěřinové klobásy a zvěřinová paštika, není našim cílem chovat zvěř jen pro účely výroby, ale část potřebné zvěřiny nakupujeme u vybraného dodavatele a pouze menší část zvěřiny jde z naší produkce. Naším cílem je postupné rozšíření našeho stáda jelenů na 800 až 1000 kusů z dnešních 158. U daňků a muflonů přepokládáme chov ve výši asi 100 kusů," přiblížil záměry rodiny Rýznar.
"Jsme rádi, že postupně dochází na odstranění nesmyslných nařízení, jako když se zvěř musela odvážet na porážku na jatka a byla vystavena velkému stresu. Co mě osobně však nejvíce těší, je, že již nemusíme vypalovat mláďatům chované zvěře evidenční značky. Realizaci tohoto opatření jsme vždy chápali jako týrání zvířat," dodal farmář. Jeho vystoupení vzbudilo nejen bezprostřední zájem novinářů o tento speciální chov v oboře, ale dodatečně agrární komora zaznamenává dotazy od dalších chovatelů jelenovité zvěře.
I když není tento svaz členem agrární komory, dává vedení komory každému zemědělci prostor na svých jednáních a tiskových konferencích. "Jsme všichni zemědělci, kteří se potýkají s obdobnými vyhláškami a nařízeními. Zejména v regionech neděláme rozdíly mezi těmi, co jsou členy třeba i jiných organizačních uskupení, a jde nám o to, setřít rozdílné pojímání těch, co jsou v agrární komoře nebo mimo ni v dalších menších uskupeních," uvedl viceprezident Agrární komory ČR Jindřich Šnejdrla.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.