Přihlásit

Ochranáři připravili pro ptáky stovky budek (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podle pracovníků Krkonošského národního parku přirozených hnízd ubývá, proto je podpora hnízdění řady ptačích druhů nezbytnou součástí jejich ochrany.

VRCHLABÍ
Jaro letos přišlo do Krkonoš o něco rychleji, než bývá obvyklé. Přesto je několik stovek ptačích budek na horách a v podhůří už připraveno na své sezonní obyvatele, kteří v nich každoročně vyvádějí mláďata. "Ptáci v budkách trvale hnízdí zhruba od konce dubna do července, kdy mají mláďata. Potom je už využívají jen příležitostně pro nocleh nebo jako úkryt před nepřízní počasí," řekl zoolog vrchlabského Krkonošského muzea Jakub Šimurda.

Budky se musí čistit a kontrolovat
Od podzimu do jara je potom potřeba všechny budky vyčistit, zkontrolovat a v případě potřeby opravit. "Bez dostatku hnízdních příležitostí zásadně klesají počty dutinových druhů ptáků v naší přírodě. Proto koordinujeme každoroční péči o více než 600 budek a polobudek určených zejména pro sovy a dravce, ale i některé drobnější druhy ptáků, třeba sýkory, lejsky nebo rehky," uvedl ředitel Krkonošského národního parku Jan Hřebačka.
V lesích, které jsou nebo donedávna byly obhospodařovány pouze s ohledem na hospodářský výsledek, velice často chybí stojící i ležící mrtvé dřevo s přirozenými dutinami vhodnými pro hnízdění ptáků.
"V takových lesích, které dodnes tvoří i významnou část lesů našeho národního parku, je podpora hnízdních příležitostí pro tyto ptačí druhy nezbytnou součástí jejich ochrany," vysvětlil Hřebačka.
Budky však nemusí vyvěšovat pouze ochranáři, ale může si je vyrobit doslova každý a rozmístit je například na stromy ve vlastní zahradě. Při výrobě je nutné dodržet určité zásady, protože rozměry a konstrukce budek jsou specifické podle skupiny druhů, pro kterou jsou určeny.
"Bližší informace k výrobě a péči o ptačí budky mohou zájemci nalézt třeba v brožuře Péče o volně žijící živočichy, která je k dostání v našich infocentrech a muzeích," sdělil Hřebačka.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.