Přihlásit

Myslivci Děčínska se o Velikonocích znovu pochlubí svými úlovky (Děčínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Velikonoce budou letos o něco svátečnějšími dny pro myslivce Děčínska. Uspořádají další chovatelskou přehlídku trofejí zvěře ulovené v uplynulém mysliveckém roce.
"Bude to opět několik stovek trofejí kňourů, daňků skvrnitých, jelení, mufloní, srnčí a kamzičí zvěře. Mnohé z exponátů svojí bodovou hodnotou patří k medailovým úlovkům," informoval jednatel okresního spolku Českomoravské myslivecké jednoty Čestmír Vondráček o připravované výstavě. Ta se uskuteční ve dnech 22. až 24. dubna na Šluknovském zámku.
"Tam jsme našli skutečně vynikající zázemí a ceníme si i velké pomoci studentů šluknovské Střední lesnické školy, kteří se už v minulosti významnou měrou podíleli na zajištění výstavy," připomněl předseda okresní myslivecké organizace Lubomír Tůma. Přehlídka chovatelských trofejí je především příležitostí přiblížit veřejnosti práci myslivců. Pro nimrody je předložení úlovků ke kontrole povinností, která vyplývá ze zákona o myslivosti. "Bohužel v poslední době přibývá vlastníků trofejí, kteří odmítají své úlovky ke kontrole poskytnout a nebo hledají cesty a možnosti, jak se těmto kontrolám vyhnout. Jde převážně o tuzemské poplatníkové lovce. Je na uživatelích honiteb, aby se s tímto problémem vypořádali, protože řadoví myslivci si danou povinnost předložení úlovku ke kontrole plní," říká Lubomír Tůma.
Pochlubit se na výstavě unikátní trofejí je pro úspěšného střelce pověstnou třešničkou na dortu.
"Jenže celoroční práci v revíru a starostlivost o zvěř často provází i méně radostné události. Patří k nim ničení posedů či krmelců, z nichž se během zimy ztrácí seno i další krmivo. Trápí nás i zbytečné úhyny zvěře na silnicích," posteskl si jednatel Mysliveckého sdružení Vysoký Sněžník Václav Vinš.
Nejvíce práce mívají nimrodi v zimních měsících, zvláště pokud panují vysoké mrazy a revíry zapadají sněhem. Ale ani s příchodem jara starostí neubývá. Myslivci musí ošetřit krmelce, vyspravit posedy a další technická zařízení.
"Na Děčínsku máme dvaapadesát honiteb. Mysliveckých sdružení je ale 48, protože v několika případech jde o revíry, které patří Lesům ČR a nebo spadají do území Národního parku České Švýcarsko. Organizovaných myslivců v regionu působí přes devět set," vysvětlil jednatel okresního mysliveckého spolku Čestmír Vondráček.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.