Přihlásit

Úlomek je atributem myslivosti (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

JIHOČEŠTÍ MYSLIVCI CTÍ ZVYKY I TRADICE
Velmi staré a současně velmi rozmanité jsou zvyky a tradice českých myslivců. Počátek myslivosti sahá až do 17. století a na jejím rozvoji má velkou zásluhu proslulá osobnost našeho baroka, významná postava v dějinách myslivosti - František Antonín hrabě Sporck (1662-1738). Také Mekka jihočeské myslivosti Hluboká nad Vltavou a Šumava při tom hrály významnou roli.
Výrazným atributem myslivosti je takzvaný úlomek. Jde o ulomenou větvičku, jedno-, tří a pětivýhonkovou. Ulamuje se, nikoliv uřezává, při úspěšném lovu z nejbližšího stromu, a to i listnatého.
Dává se vybrané vzácnější zvěři do svíráku či do klovce jako poslední hryz, poslední zob. Současně si dává, zpravidla třívýhonkový, smočený v barvě, nebo jej dostává od průvodce úspěšný lovec. Předává se na klobouku neb na tesáku. Zasunuje se za stuhu na pravou stranu klobouku a může se nosit jen do konce dne.
Bývá pěkným zvykem, že lovec jeden boční výhonek odlomí a vrátí průvodci s poděkováním za přivedení k ráně, za přivábení zvěře či kynologovi za úspěšný dosled zvěře, která po ráně odešla.
Úlomek je naopak možné lovci odepřít, když lovil nepatřičné pohlaví, chovný kus, nevhodnou zbraní. Z toho je patrné, jak velkým oceněním je pro lovce úlomek. Úlomek může dostat i nejúspěšnější střelec na honu na drobnou zvěř - král honu.
Vlastnický - pětivýhonkový - úlomek se pokládá na komoru ulovené zvěře, u samců ulomenou částí k paroží, rohům, u samic vrcholovou částí k hlavě.
Pokud uvidíte, že mají myslivci úlomek na levé straně klobouku, jsou to úlomky stavovské. Nosí se tam při všech mysliveckých slavnostech, ale i při pohřbech. V tomto případě však rubem navrch. Myslivci je pak házejí do hrobu nebo pokládají na katafalk jako poslední pozdrav zemřelému kamarádovi.
Úlomky zdobí prostřené stoly k posledním lečím a při různých slavnostních příležitostech. Symbolika úlomku patří v mysliveckých zvycích k nejpůsobivějším a nemělo by se na ni zapomínat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.