Přihlásit

Myslivecká tradice na Jemčině po letech znovu ožije (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Novosedly nad Nežárkou, Jemčina - V sobotu 8. října se v areálu loveckého zámečku Jemčina odehraje burza myslivosti, která potrvá od deseti hodin dopoledne do odpoledních tří hodin.

Vstupné na akci je 140 korun, přičemž v ceně je započítaná i prohlídka zámecké kaple, doplněná výkladem o historii zámku a tamních parforsních honech. Za posledních pánů hradeckého zámku, rodiny Černínů, byly u šlechty právě tyto hony ve velké oblibě.

Jedná se o jakousi předem připravenou štvanici, při které společnost šlechticů na koních ve volném terénu naháněla předem vystopovaného a odchyceného jelena, kterého předtím vypustili z klece. Cíl parforsního honu byl kořist úplně vyčerpat a poté ji zabít loveckým nožem. Tato drastická varianta honu se postupem času zjemnila v pouhé dohnání jelena, jeho odchycení a navrácení do původního prostředí.

Součástí myslivecké burzy bude vystoupení lovu z koně s palnou zbraní a také s lasem, včetně věhlasné koňské drezury a hodinové kovbojské show jezdce pony expressu, které se v jednu hodinu odehraje na čestném dvoře zámku. Vystoupení je podle pořadatelů vhodné pro děti. Návštěvníkům je v průběhu celé burzy povoleno opouštět areál zámku.

Zámek Jemčina zároveň nabízí mysliveckým sdružením trvalé vystavení trofejí.

Části z původního nábytkového vybavení jemčinského zámečku se zachovaly na prohlídkové trase C na Státním hradě a zámku v Jindřichově Hradci. Návštěvníci si zde mohou prohlédnout například jemčinskou knihovnu nebo soubor obrazů černínských loveckých psů."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.