Přihlásit

Letiště stráží sokoli i gepard, na podzim mají hodně práce (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Od úsvitu do soumraku stráží sokolníci se svými dravci plochu tuřanského letiště. Odhánějí a plaší ptáky i divokou zvěř, která by se mohla střetnout s letadly. Teď na podzim využívají psy a sokoly častěji než kdy jindy, aby zajistili všem letadlům bezpečný start i přistání.
"Divoká zvířata a ptactvo se totiž právě nyní k letišti více stahují a v trávě hledají úkryt," vysvětluje jeden ze sokolníků Josef Polášek.
Pracovníkům biologické ochrany letiště pomáhá s odháněním divoké zvěře asi stovka zvířecích pomocníků. Tolik jich nemá žádné jiné letiště v zemi.
Kromě loveckých psů, sokolů a jestřába i vycvičený gepard Dua dua nebo také koně. "Geparda však běžně nevyužíváme," poznamenal sokolník Polášek. Dravou šelmu nasadí jen ve výjimečných situacích, pokud potřebují rychle odplašit velkou zvěř, například srnu na letové ploše.
Koně naopak sokolníci využívají často, po třistapadesátihektarové ploše tuřanského letiště se při kontrolách denně prohání v jejich sedle. "Koně totiž sokolníci používají namísto automobilů při běžném preventivním odplašování," vysvětlil ředitel letiště Tomáš Plaček.
Plašit zvěř musí pracovníci letiště neustále, i malé hejno ptáků v motoru letadla by totiž mohlo způsobit velké problémy.
"Kvůli tomu, že se letiště nachází přímo uprostřed intenzivně zemědělsky obdělávané krajiny, tak je tu zvěře a ptactva opravdu hodně. Plašit se tak musí soustavně," podotkl Polášek.
Každý den tak sokolníci vyráží několikrát na obhlídku celého letištního areálu a společně se psy a dravými ptáky se snaží udržet ostatní zvířata v bezpečné vzdálenosti od letových ploch. Lovečtí psi bez ustání obíhají dráhy, vyhledávají zvěř a odhánějí ji.
Sokolníci se také musí vyznat v chovu zvířat a monitorují i tahy ptactva v okolí letiště. Když nepomohou vycvičená zvířata, mají sokolníci k dispozici ještě akustické plašiče a v některých případech používají i lovecké zbraně.
"I díky pečlivé práci všech sokolníků letos nedošlo k žádným závažnějším narušením leteckého provozu," pochvaloval si Polášek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.