Přihlásit

Festival zve na tažné opeřence i ukázky jejich kroužkování (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

O víkendu se lidé v Olomouckém kraji mohou vydat s ornitology na poznávací výlety

Na výlet do ptačí říše zvou o nadcházejícím víkendu ornitologové na mnoha místech Olomouckého kraje. První říjnový víkend je každoročně zasvěcen Festivalu ptactva a jejich znalci umožňují všem milovníkům přírody, aby na chvíli nahlédli do světa opeřenců, podívali se, jak se ptáci kroužkují, a dozvěděli se něco o vzdušných cestovatelích, které v příštích dnech čeká náročný podzimní tah.

Ekologické kvízy pro děti
"Zájemci mají možnost získat mnoho informací jak o jednotlivých druzích, jejich životě, ohrožení a možnostech ochrany, tak o fenoménu ptačí migrace obecně. Na mnoha místech organizátoři také připravili oblíbenou ukázku odchytu a kroužkování ptáků. Některé akce jsou navíc spojené i s prohlídkou záchranných stanic pro handicapované živočichy a s vypouštěním jejich vyléčených ptačích pacientů zpět do přírody. Pro děti bývají nachystané různé hry a kvízy s ptačí a ekologickou tematikou," zve Česká společnost ornitologická.
V Olomouckém kraji pořádají její členové několik vycházek na zajímavá místa, kde děti i dospělí mohou pozorovat obvyklé druhy, ale také tažné ptáky putující do svých zimovišť. Zítra se uskuteční vycházka na Červenohorském sedle, v místě významné tahové cesty ptáků, a v Tovačově, kde se exkurze zastaví na Křenovském a Hradeckém rybníce. Na Přerovsku se zítra uskuteční výprava směrem na Choryňské a Hustopečské rybníky, během níž ornitologové nabídnou pozorování ptáků, ale i ukázku hlasových nahrávek, odchyt a kroužkování ptáků.
V neděli zase zvou ornitologové všechny milovníky přírody k Chomoutovskému jezeru. "V lokalitě budou k vidění protahující druhy kachen a jiní zajímaví ptáci. V plánu je ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Předpokládaný konec exkurze je kolem poledne, trasa bude dlouhá zhruba dva kilometry," lákají ornitologové na zajímavou exkurzi.
Stejný den je i vycházka v Záhlinicích, kde účastníci expedice projdou soustavu tamních rybníků a nahlédnou nejen do tajů ptačí říše.
Festival ptactva v Olomouckém kraji zakončí akce u Třemešských rybníků u Šumperka. Nabídne ukázku odchytu, určování a kroužkování ptáků a poznávání běžných druhů podle hlasu. Podrobnosti o Festivalu ptactva na internetových stránkách http://birdlife.cz.

FESTIVAL PTACTVA
Červenohorské sedlo (Kouty nad Desnou)
. sraz v sobotu v 7.30 na Červenohorském sedle. Ukončení ve 12.00
Chomoutovské jezero
. sraz v neděli v 7.30 na parkovišti u jezera za křižovatkou směr Březce
Choryňské a Hustopečské rybníky
. sraz v sobotu v 8.15 ve Lhotce nad Bečvou u vlakového nádraží
Jeseník
. akce se koná dnes od 9.00 do 16.00 ve Smetanových sadech v Jeseníku
Tovačov
. sraz v sobotu v 7.45 u sádek v Tovačově (odjezd linkového autobusu v 7.00 z autobusového nádraží Přerov, stanoviště č. 16)
Záhlinice
. sraz v neděli v 8.15 v Záhlinicích u Hostince U Čápa
Třemešské rybníky u Šumperka
. festival se tu koná v pondělí od 8.00 do 18.00

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.