Přihlásit

Na opilého myslivce se zbraní hlídky natrefí jen výjimečně (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Začala sezona honů. Policisté proto vyrážejí mezi nimrody a kontrolují, zda nepili alkohol

Vyrazit na lov s alkoholem v krvi? To si prý dnes už žádný myslivec nedovolí. Podobným prohřeškům předchází i v letošní lovecké sezoně policisté častými kontrolami. Že by měl někdo v sobě alkohol, to se stává opravdu jen výjimečně. Myslivci se za poslední roky prý už naučili, že slavit mohou až poté, co zabezpečí svoji zbraň.

Kachny a bažanti
Lovecká sezona letos už začala. "Nyní vyrážejí myslivci na lov každou sobotu. Teď se loví divoké kachny, později přibudou bažanti a poté zajíci," řekl jednatel Okresního mysliveckého spolku Olomouc a hospodář Jiří Zbořil.
Policisté si ze seznamu vyberou, na které hony se přijdou podívat. "Během měsíce zkontrolujeme myslivce na více než dvaceti honech," uvedl mluvčí policie na Olomoucku Petr Čunderle.
"Doby, kdy se chodilo na lov pod vlivem alkoholu, jsou už dávno minulostí. Dnes si nikdo nedovolí mít plácačku za pasem. Za bezpečnost zodpovídá vedoucí lovu, který má také povinnost vyloučit toho, kdo by byl opilý," zdůraznil Zbořil.
Myslivci podle něj nepijí ani při honu nebo po něm. "I při poslední leči je zvyk takový, že všichni jedou domů, uloží zbraně a teprve potom se vrátí," popsal.
To potvrzují i slova policejního mluvčího, který uvedl, že prohřešky jsou ojedinělé. "Kolegové v loňském roce zaznamenali dva případy, kdy byl myslivec pod vlivem alkoholu," dodal. Zatímco u hladiny do jedné promile jde pouze o přestupek, kdyby někdo z myslivců vypil před lovem více lihovin, policisté by ho stíhali pro trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky, za který může jít až na rok do vězení.
Policisté jezdí na kontroly velmi často, a to jak ráno, tak třeba i v poledne. Kromě alkoholu je zajímají i zbraně a střelivo. "Odbor služby pro zbraně a bezpečnostní materiál si vyžádá také všechny doklady, které musí myslivec vlastnit, jako jsou zbrojní průkaz a doklady od zbraní," zmínil Čunderle.
Policisté v současnosti vyšetřují tragický případ v Medlově, kdy si při honu daňků přivodil dvaadvacetiletý myslivec smrtelné zranění. Podle prvních informací však s touto nešťastnou událostí alkohol nijak nesouvisí. "Stále případ vyšetřujeme, čekáme na výsledek soudní lékařské pitvy," zmínil policejní mluvčí. Již dříve uvedl, že šlo pravděpodobně o nešťastnou náhodu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.