Přihlásit

Zvířata po celém světě slaví svůj svátek (ct24.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha
Dnes se po celém světě slaví mezinárodní den zvířat. V České republice tento svátek každoročně připomíná Nadace na ochranu zvířat působící již od roku 1994. Ředitelka nadace Eva Hodek připomíná, že společným úsilím se organizace snaží pomoci opuštěným zvířatům a zároveň figurovat jako důležitý činitel na poli poradenském či vzdělávacím v oblasti ochrany a práv zvířat. V České republice v současné době existuje 112 útulků, v nichž pod kontrolou Státní veterinární správy žije na šest tisíc zvířat.

Nadace si připomíná svátek zvířat každoročně. Letos se oslava uskuteční druhou říjnovou sobotu v centrálním parku na Pankráci, a to od 12 do 18 hodin. Široká veřejnost tak může asistovat ukázkám psovodů a práci jízdních hlídek městské policie Praha. "Návštěvníci mohou zhlédnout i ukázky volnočasových aktivit se psy, například frisbee, dogdancing a agility," upřesnila Hodek. Zájemci se mohou také podívat na vystoupení dravců a volně žijících živočichů.

Nadace se zaměřuje převážně na pomoc opuštěným zvířatům. V útulcích podle Hodek končí nejčastěji mláďata, kterých se lidé zbavují, či zraněná, stará a jinak handicapovaná zvířata, o něž se majitelé nechtějí nebo nemohou starat. V České republice fungují v současné době tři typy útulků. V první řadě se jedná o ty městské, které jsou zřizovány a také financovány z rozpočtu měst a obcí. Další kategorií jsou útulky zájmových organizací, které se nicméně mnohem častěji potýkají s finančními problémy. V nejhorší peněžní situaci jsou poté soukromé útulky závislé pouze na zdrojích svého majitele.

Eva Hodek připomíná, že mezi lidmi se najde mnoho takových, kteří rádi pomohou zvířatům v nouzi. "Nadace spolupracuje s předním výrobcem krmiva pro psy a kočky a od roku 2009 realizujeme kampaň s názvem WAD - Pomozte naplnit misky v útulcích. Cílem projektu je přímá pomoc útulkům v podobě darovaného krmiva," dodala.

Zvíře už není věc, říká nový občanský zákoník
Změnu pro fungování útulků i pro samotná zvířata přinese nový občanský zákoník. "V navrhované úpravě došlo zejména ke změně postavení zvířat. Zvíře už není věc, což má svá pro i proti," míní Hodek. Podle ní je problematické především ustanovení navazující, které neřeší povinnost měst a obcí postarat se o nalezená zvířata. "Tato povinnost vypadla a podle navrhované úpravy to vypadá, že je péče o nalezená zvířata stavěna na principu dobrovolnosti," dodala Hodek, která nepovažuje toto řešení za šťastné.

Nadace na ochranu zvířat byla založena v roce 1994 a od té doby hájí práva a zájmy zvířat. "Naším programem je harmonizovat vztah zvíře - člověk - životní prostředí a usilovat o zlepšení životních podmínek zvířat jak v lidské péči, tak volně žijících. Nadace se snaží své poslání naplňovat činností zejména poradenskou, legislativní, osvětovou či vzdělávací," upřesnila Hodek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.