Přihlásit

Mufloni se přemnožili, ničí lesy a pole na Třebíčsku (Třebíčský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zvěř se dostala z obory do volné přírody a rozmnožila se. Ulovit ji není snadné

Třebíčsko
Mufloní stáda škodí na polích a v lesích kolem Hrotovic a u Svatoslavi. Potvrdil to lesní správce z Lesů ČR Třebíč Aleš Rusek.
"Nás a také další vlastníky lesů trápí škody způsobované na lesních porostech vysokými stavy nepůvodní mufloní zvěře," konstatoval.
Mufloni neškodí jen mladým sazenicím stromků. Ohryzáváním kůry se podepisují i na vzrostlých stromech. Ty jsou pak infikovány houbami a v důsledku toho dříví v lese hnije takřka na stojato. "Každoročně uplatňujeme škody kvůli poškození porostu zvěří. I v tomto roce odhadujeme škodu ve výši kolem 250 tisíc korun," nastínil správce Rusek.
A mufloní zvěř neškodí jen v lesích, ale i na polích. Své o tom ví i předseda hrotovického zemědělského družstva Bohumír Hutař: "Mufloni chodí ve stádech a tím ničí porost. Třeba kukuřici svými kopýtky úplně sešlapou a mladé rostliny zcela ulámou." Naštěstí se prý jejich družstvo s myslivci vždy domluví.
"Ten problém vznikl už někdy před patnácti dvaceti lety, kdy se tu chovali mufloni v obůrce. Později se dostali do volné přírody a rozmnožili se. Je to zvěř plachá, těžko se loví," zmínil hrotovický revírník Jiří Rapouch. Kvůli nadměrné migraci lze odhadovat počet muflonů u nás jen těžko.
Podle správce Aleše Ruska lesníci podnikají opatření na ochranu lesních kultur ­ například oplocují plochy s vysazenými listnatými stromy či vytipované dřeviny kácí coby okusové dřeviny pro zvěř. U myslivců o lov muflonů valný zájem není. "Mufloni se loví velmi špatně. Je to nejbystřejší zvěř. Jsou pořád ve stádu, které se dokáže rychle pohybovat a v mžiku se rozprchne na všechny strany," potvrdil jednatel třebíčského okresního mysliveckého spolku Českomoravské myslivecké jednoty Josef Venhoda.
Zájem o muflony podle něj není, protože mezi nimi není příliš trofejové zvěře. Přesto tendence likvidovat stáda ničící lesy i úrodu tu stále jsou.
Lesní správce Rusek poukázal, že i letos jejich společnost žádá třebíčskou radnici o povolení k odstřelu muflonů. "Jde už i o výjimky na noční odstřel," podotkl. Odstřely bývají zpravidla odsouhlaseny, jak potvrdil pracovník odboru životního prostředí Karel Orth: "U muflonů se může lovit bez omezení samice, mláďata a samci do dvou let. Na starší zvěř dostávají od nás povolení ve většině honiteb, vyřizujeme je kladně, i pokud žádají o povolení k nočnímu lovu."
Podle třebíčského mysliveckého spolku bylo loni odloveno 28 muflonů. Loví se i letos. "Mufloni se nyní pohybují mezi Litovany a Biskupicemi," upřesnil za myslivecký spolek Venhoda.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.