Přihlásit

Pracovní dovolená v lese pročistí hlavu i plíce (Moravskoslezský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Devětadvacetiletý Pavel Mašín vystudoval Vysokou školu technologickou. Vsoučasnosti se věnuje postgraduálnímu studiu a pracuje u firmy, která se zabývá odstraňováním starých ekologických zátěží.
"Už od dětství mi vadilo poškozování životního prostředí a vypouštění toxických látek do řek či ovzduší. Navíc mě bavila chemie, a tak jsem vystudoval střední průmyslovou školu chemickou, obor monitorování životního prostředí," vysvětluje své zaměření. Proto také později pokračoval ve studiu na Vysoké škole chemicko-technologické v oboru technologie ochrany prostředí, aby mohl analyzovat toxické látky a pomáhat navrhovat technologie, které budou omezovat další znečišťování životního prostředí.

Prospěšná profese
Ochraně přírody se Pavel věnuje i ve své profesi, a jako by to nebylo dost, stal se členem Hnutí Duha. "K Hnutí Duha jsem se dostal prostřednictvím reklamního letáčku, který jsem našel v tramvaji. Byla v něm nabídka účasti na sázení stromků při Týdnech pro les," vypráví. Duha každým rokem pořádá několik týdenních pracovních pobytů v lese pro veřejnost. Lidé na nich pomáhají obnovit zdravé porosty - na Šumavě, v Beskydech, v Jeseníkách, v Jizerských horách či jinde, a to od května až do září.
"To mě velmi oslovilo, protože jsem týden strávený dobrovolnou činností považoval za skvělou příležitost, jak pomoci přírodě a zároveň poznat podobně naladěné lidi. A tak jsem se v roce 2009 poprvé zúčastnil Týdnu pro les zaměřeného na revitalizaci rašelinišť na šumavské Kvildě," popisuje.
Vzápětí dodává: "Člověk na takové pracovní dovolené vlastně spojí příjemné s užitečným: pomůže lesům, provětrá si hlavu a plíce, pozná zajímavé lidi a taky se něco nového dozví o životě lesa a krajiny."
Lesní tematika zůstala Pavlovi z činnosti Hnutí Duha nejbližší, a proto se pustil i do dalších aktivit, při kterých měl možnost lesům pomoci.
"V létě jsem strávil týden u informačního stánku u Pramene Vltavy na Šumavě, kde jsem turistům vysvětloval význam přirozeného vývoje lesa a zjišťoval jejich postoje k lesnímu hospodaření. Na Týden pro les jsem samozřejmě vyrazil i další rok a kromě toho jsem na Šumavu zavítal i v zimě v rámci Rysích hlídek," vypráví.

Divoké šelmy
Tento program je zaměřen na velké šelmy, jež jsou sice v České republice chráněné zákonem, situace ale není růžová. Pytláci totiž normy nectí. Ilegální lov rysů se na konci devadesátých let rozmohl natolik, že rysí populace na Šumavě začala poměrně dramaticky klesat. Ze čtrnácti rysů, které v minulosti správa šumavského národního parku označila vysílačkou, bylo podle Hnutí Duha s největší pravděpodobností osm zastřeleno. Počet ilegálních odstřelů se v Česku za posledních dvacet let odhaduje na více než 500 kusů. Teď je situace stabilizovaná.
Určitě pomohlo i rozšiřování letáčků s textem, že rysi a vlci jsou zákonem chráněné šelmy (pytláci to samozřejmě dobře vědí, ale skutečnost, že jsou pod určitou kontrolou, je často od pytláctví odradí).
I když se to na první pohled nezdá, tato činnost ochraně rysů a vlků velmi pomáhá.

Dobrý pocit
"Vědomí, že se mohu v průběhu roku zapojovat do kampaní na podporu divoké přírody, čerpat cenné informace od odborníků a sdílet svůj zájem s dalšími lesními nadšenci, je pro mě odměnou za dobrovolnou práci, které se ve volném čase věnuji," komentuje svou činnost Pavel Mašín.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.