Přihlásit

Opočnem šustí křídla dravců (Rychnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na zámku se koná již 44. ročník setkání sokolníků. Jedná se o jednu z nejprestižnějších akcí tohoto druhu na světě

Nádvoří opočenského zámku se od včerejška až do soboty stává centrem sokolníků z celé Evropy. Jedná se už o čtyřicátý čtvrtý ročník. Zahájení probíhá tradičně každý čtvrtek v deset hodin dopoledne. "Jedná se o nastoupení sokolníků. Kromě tradičních hostů ze Slovenska, Polska, Německa a Rakouska přijeli také sokolníci z Anglie, Irska a Nizozemska," uvedl předseda Klubu sokolníků Českomoravské myslivecké jednoty Petr Zvolánek. Celé zahájení bylo doprovázeno loveckými fanfárami trubačů na lesní rohy. Následně se sokolníci rozjeli do honiteb. "Každý den se jezdí lovit, poté se vzdá pocta ulovené zvěři. Loví se drobná zvěř jako zajíci, bažanti a příležitostně kachny. Orel je pak schopen ulovit i srnku," vysvětlil Zvolánek. Dravci ve třech desítkách honiteb uloví za tři dny kolem sto padesáti kusů zvěře.
Setkání se letos zúčastní celkem asi dvě stě sokolníků a sto dravců. "Není to jen lovecká akce, ale také kulturní a společenská. Proto se sem sjíždějí i sokolníci bez dravců," řekl Zvolánek, který dále uvedl, potřebuje odbornou péči o drápy či peří, které mu každý rok vypelichá že sokolnictví se stále rozvíjí, čemuž jsou velmi rádi.
"Pro podporu sokolnictví děláme vše, co můžeme, včetně podpory výuky na středních lesnických školách. Studenti pak můžou složit sokolnické zkoušky a stát se našimi členy," uvedl Zvolánek.
Na setkání můžou návštěvníci vidět sokoly, jestřáby, orly či rarohy. K importovaným druhům pak patří káně Harrisovo a káně rudochvosté.
Díky tradičnímu opočenskému setkání se sokolnictví dostalo na světový seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. "Získat zápis se nám podařilo loni v Nairobi. avšak teprve včera došlo k jeho oficiálnímu vyhlášení a ministerstvo zemědělství nám předalo doklad," raduje se Zvolánek, pro kterého je zápis obrovskou satisfakcí.
Výřady ulovené zvěře jsou každý den od 19 hodin. V sobotu se návštěvníci mohou těšit na tradiční ukázky výcviku dravců, které se uskuteční na Vodětínském kopci od 10 hodin. Po slavnostním ukončení se koná Společenský večer v hotelu Holub.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.