Přihlásit

Čeští losi si zaběhli k sousedům do Rakous (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Linec
V pondělí ráno byl v Engerwitzdorfu spatřen býk losa, v úterý večer se pravděpodobně stejný kus objevil ve Freistadtu.
Losa zahlédl vedoucí biologického centra zemského muzea Gerhard Aubrecht z auta na asi 200 metrů na volné ploše před lesíkem. "Den poté vyvolalo zvíře pozdvižení ve Sv. Petru u Freistadtu," píše list. "Kolem 18.30 běžel kolem hřiště a fotbalisté dokonce kvůli němu přerušili trénink. Také balkony nedalekého domuse zaplnily zvědavci."
Biolog zemského svazu myslivců Christopher Böck řekl OÖN, že losi přebíhají do Mühlviertlu z Česka. Že se ale objevili tak hluboko na jihu, má za spíše nezvyklé.
Klaus Hackländer, přednosta institutu biologie zvěře a myslivosti Zemědělské univerzity ve Vídni, uvedl, že losi jsou sice mírumilovní, ale úplně se jim věřit nemá. Při setkání s nimi radí uchovávat odstup. Pokud se los cítí ohrožen, může přejít do útoku nebo svůj protějšek neúmyslně "převálcovat". Jako zbraně používá silné přední nohy a paroží.
List Volksblatt dodává, že podle okresního ředitele myslivců ve Freistadtu Gerharda Pömera se v okolí města pohybují už tři týdny jeden losí býk a jedna kráva. "Byli pozorováni i v St. Oswaldu, Sandlu, Liebenau a v Lasbergu," vypočítává. Losi jsou v oblasti pozorováni každé dva tři roky.
"Také pro myslivce je hádankou, proč zvířata na svých přesunech postupně ztrácejí plachost. Nejprve jsme si mysleli, že utekla z obory, ale jde skutečně o losy žijící ve volnosti," uvádí.
Losi mohou vážit až 825 kg, dodává deník.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.