Přihlásit

V Brdech řádí pytlák, zabíjí jeleny a současně jim zřejmě kvůli trofejím uřezává hlavy (Berounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

U Padrťských rybníků ležel stokilový jelen bez hlavy. S tak hrůzným nálezem jsme se ještě nesetkali, říkají myslivci. Podle jejich slov jde o obzvlášt hrůzný, neobvyklý a nepochopitelný čin. Policie po pachateli pátrá a prosí svědky o pomoc.

V brdských lesích řádí pytlák.
Jinak si neumí policie ani myslivci vysvětlit dva hrůzné nálezy. Dvakrát po sobě během čtyř dní lidé našli torzo jelena bez hlavy.

První nález byl ohlášen v pátek
První nález mezi Skořicemi a Strašicemi lidé nahlásili policii v pátek. Příbramský deník o tom informoval.
Podle policie šlo pytlákovi o trofej. Druhé torzo stokilového zvířete s odříznutou hlavou leželo v pondělí nedaleko padrťských rybníků ve Vojenském újezdu Brdy.

Škoda je vyčíslena na 22 tisíc korun
"První zvíře bylo usmrceno v době od 27. do 29. září. Škoda byla stanovena na 22 tisíc korun. V pytlačení pachatel pokračoval i o víkendu. Tentokrát si vybral ke svému lovu stokilového jelena a výše škody byla tentokrát vyčíslena na 44 tisíc korun. Za trestný čin pytláctví pachateli hrozí až dva roky vězení," uvedla policejní mluvčí Monika Schindlová.
Podle myslivců jde o obzvlášť hrůzný, neobvyklý a nepochopitelný čin.

Myslivci se s takovým činem nesetkali
"Aby někdo takovýmhle způsobem upytlačil jelena, s tím jsem se ještě nesetkal. Takto získaná trofej se nedá významně zpeněžit," řekl Deníku Milan Kubů z Okresního mysliveckého spolku Příbram. Dvě torza jelenů s odřezanou hlavou byla před několika dny nalezena ve Vojenském újezdu Brdy, kde mají myslivost na starosti Vojenské lesy a statky Hořovice se sídlem v Jincích.

Jedná se o velmi drastický čin
"Tohle se zrovna u jelenů nestává často. Když pominu hospodářské a finanční ztráty, způsob, jakým se pytlák podepsal na jednom z nalezených jelenů, byl obzvlášť drastický," konstatuje referent pro myslivost Milan Tesař. "Od rána do večera se lesní a myslivecká stráž pohybuje po lese. V noci v absolutní tmě pak není možné bez kvalitní výbavy jelena vystopovat," uvažuje Milan Tesař.

Pachatelům hrozí až dvouleté vězení
Jediným opatřením proti pytlákům je podle něho úzká spolupráce s policií a časté kontroly.
"Pachatelům za pytláctví hrozí až dva roky ve vězení. Celková výše škody se vyšplhala na 66 tisíc korun," uvedla k případům policejní mluvčí příbramského ředitelství Monika Schindlová.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.