Přihlásit

Zima bude asi tuhá. Alespoň podle kondice zvěře (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Olomoucký kraj
Zima se ozve už v nejbližších dnech, kdy má první sníh pokrýt vrcholky moravskoslezských pohoří a teplota v nižších polohách spadne na deset stupňů. Jaká ale bude letošní zima?

Na věrohodnou meteorologickou předpověď je to příliš vzdálené období. Podle toho, co se děje v přírodě, by však mohlo jít spíše o tuhou zimu. Odtušit se to dá z kondice lesní zvěře či množství podkožního tuku ptáků. Tyto hypotézy ale nejsou ověřené a těžko se jimi spolehlivě řídit.

"Probíhají hony, a pokud bychom to měli posuzovat podle kondice, stavu zvěře, měla být zima tuhá," uvedl revírník z Náměště na Hané Ladislav Havelka. "Zvěř je na zimu dobře připravena: podle hmotnosti a množství podkožního tuku, který má," sdělil revírník.

Podle ornitologa Jiřího Polčáka se na nadcházející chladné měsíce zásobili i obyvatelé ptačí říše.

"Když jsem v těchto dnech preparoval racky, některý měl tuku takové množství, že jsem to nikdy nevidě. Jiný byl zase hubený na kost. Těžko posuzovat," usmál se Polčák.
Ochladí se už během týdne

Rtuť teploměru klesne podle předpovědi meteorologů k deseti stupňům už v průběhu pátku. Přijdou srážky a ve vrcholových partiích Jeseníků může sněžit.

"V průběhu dne bude citelné ochlazování. Maxima očekáváme kolem 12 stupňů. Sobota a neděle vysloveně studená - kolem deseti stupňů," sdělila meteoroložka Barbora Tobolová."



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.