Přihlásit

Myslivci se bouří. Bojí se o ztrátu honitby (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prušáneckému mysliveckému sdružení Hubert hrozí zánik. Někteří myslivci se totiž obávají, že nebudou mít kde lovit, protože prušáneckou honitbu chce ovládnout tamní zemědělský podnik Agro Podlužan.
Podle hospodáře myslivců z Prušánek Lubora Míčka neměl dříve Agro Podlužan o tento druh činnosti zájem. "Zřejmě zjistili, že prušánská honitba patří v počtu odlovené zaječí zvěře mezi nejlepší na jižní Moravě," domnívá se Míček, že právě to je důvod, proč chce zemědělský podnik získat právo na lov. Ten přitom může mít v honitbě pouze jeden subjekt.
O tom, kdo nakonec honitbu získá, sice rozhodne až za dva roky honební společenstvo v Prušánkách, v jeho valné hromadě už si ale podle Míčka zajistil nadpoloviční většinu hlasů Agro Podlužan.
Míček se s obavami myslivců svěřil v prušánském zpravodaji. V něm dokonce tvrdí, že si zemědělský podnik v zastoupení svého ředitele Jaroslava Svobody, který je zároveň starostou honebního společenství v Prušánkách, začal dojednávat budoucí nájemní smlouvu na honitbu.
"To znamená, že při podepisování nových nájemních smluv na půdu využil nevědomosti vlastníků pozemků a předložil jim plnou moc k zastupování na valné hromadě," vysvětlil Míček, jak získal podnik Agro Podlužan většinu hlasů majitelů pozemků v honitbě, kteří jsou sdružení do honebního společenství. Svoboda ale tvrdí, že zemědělský podnik nikoho nepodvedl. "Hospodaříme na devíti stech hektarech. Lidem za nájem pozemků platíme slušný nájem," brání podnik Svoboda.
Ten, sám myslivec, by už Míčka v mysliveckém sdružení nejraději neviděl. "Nechápu, proč vystupuje jménem celého sdružení, když za ním stojí jen pár myslivců. Nikoliv celé sdružení," rozzlobil se Svoboda. Podle něj není prušánská honitba tak úspěšná, jak to Míček ve zpravodaji prezentuje. "Letos nestřílíme ani srnky," upozornil. Agro Podlužan se podle Svobody podílí na myslivosti už nyní, protože hospodaří na pozemcích. "Vždyť myslivcům půjčujeme nářadí. Oni nemají ani kolečka. To stejné je i s traktory. Ty jim zase půjčujeme, když potřebují sklidit pole," diví se výrokům Míčka Svoboda.
O napjaté situaci mezi zemědělským podnikem a některými členy mysliveckého sdružení už ví starosta Prušánek Jan Prčík. O možné řešení situace ho ale zatím nikdo nepožádal. "Nemáme na obecním úřadě stížnosti ani podněty k této věci," uvedl.
Informovaný je o situaci v Prušánkách také předseda Okresního mysliveckého spolku Radovan Mančík. Podle něj se ale jedná o věc tamních myslivců, kteří si ji musí vyřešit sami.
"Takové spory o honitbu se objevují určitě i v jiných obcích. V dnešní době je totiž hodně zbohatlíků, kteří chtějí lovit. Ti ale většinou nedělají dobré jméno Českomoravské myslivecké jednotě ani poctivým myslivcům starajícím se o zvířata," domnívá se Mančík. Ten prušánskou honitbu hodnotí kladně. "Je na velmi dobré úrovni. Z hlediska dodržování tradice i péče o zvěř," zhodnotil Mančík.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.