Přihlásit

Noví uchazeči o zkoušky mysliveckých hospodářů byli úspěšní (Novojičínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivecký hospodář je v každém mysliveckém sdružení osobou, která vykonává vše potřebné pro hospodaření se svěřenou zvěří, její ochranou, chovem i lovem, je iniciátorem pro budování zařízení pro zvěř a provoz myslivosti, podílí se na zajišťování krmiv a zařízení na ochranu zvěře, vede dokumentaci a zpracovává plány chovu a lovu, vede evidenci loveckých psů, povolenek k lovu i dalších dokumentů pro evidenci ulovené zvěře.
Jedná se o funkci odpovědnou a odbornou, ke které se rozhodnou zpravidla myslivci, kteří již mají dost zkušeností ze své myslivecké praxe a přistoupí k zařazení do kurzu uchazečů o zkoušky mysliveckých hospodářů. Okresní myslivecké spolky pro tento účel organizují prostřednictvím svých odborných lektorů potřebný rozsah teoretické přípravy v celém rozsahu látky dle příslušné vyhlášky, stěžejním úkolem však je znalost vypracování všech potřebných tiskopisů a vedení dokumentace v oblasti plánování a statistiky pro danou honitbu. OMS Nový Jičín připravil tento kurz pro myslivecké hospodáře v roce 2011 pro jedenáct přihlášených uchazečů se zahájením přednášek 5. března 2011. Po dobu šesti měsíců se uchazeči zabývali dalším studiem teorie a praktickým zvládáním úkolů mysliveckého hospodáře, lektoři poskytli ještě na počátku září konzultace a mohlo se přistoupit k písemné zkoušce.
Před tím ještě tři uchazeči oznámili, že ke zkouškám nepřijdou, takže osm uchazečů vykonalo písemnou zkoušku 17. 9. 2011 a byli úspěšní.
Osm uchazečů se pak dostavilo k závěrečné ústní zkoušce ve slavnostně vyzdobeném hudebním sálu barokního zámku v Kuníně 24. 9. 2011.
Důstojné prostředí a lovecké troubení v historických prostorách asi podnítilo snahu uspět, nervozita se dala krájet, na závěr ale zkušební komise mohla konstatovat, že všichni zkoušku pro myslivecké hospodáře úspěšně zvládli a opět zněly zámkem borlice a lesnice na počest všech osmi absolventů, ale už tak nějak veseleji a radostněji, tak jako když se oslavuje úspěch. Úspěch na počátku nové cesty.
Při této příležitosti je nutno poděkovat správě zámku a jejímu kastelánovi p. Jaroslavu Zezulčíkovi za umožnění tuto akci v tak nádherných prostorách uspořádat a absolventům popřát hodně zdaru v jejich nelehkých funkcích uspět.
Touto akcí začala nová spolupráce OMS Nový Jičín a zámku v Kuníně, již 23. 10. 2011 se bude konat na zámku a v zámeckém parku k příležitosti svátku sv. Huberta Zámecké Halali - oslava myslivosti na zámku Kunín se svatohubertskou mší.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.