Přihlásit

Myslivci vzdali hold svému patronovi (Kroměřížský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na Svatém Hostýně se potřinácté konala Svatohubertská pouť. Mši celebroval metropolita Jan Graubner

Svatý Hostýn
Svému patronu, svatému Hubertovi, vzdalo v sobotu hold několik tisíc myslivců z celého Česka. Na jednom z nejznámějších moravských poutních míst, na Svatém Hostýně, se letos potřinácté konala Svatohubertská pouť.
Bohuslužbu v tamní bazilice Nanebevzetí Panny Marie celebroval olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Nápomocni mu byli členové řádu Černých myslivců pobeskydských. "Byli jsme založeni knížetem, pozdějším kardinálem Fürstenbergem. Představovali jsme družinu, která jej doprovázela při jeho lovech i hospodaření v lesích patřících církvi," přiblížil v krátkosti historii řádu Černých myslivců jeho nynější kancléř Jaroslav Jurek.

Poutníků se sjely na Kroměřížsko tisíce
Odhadl, že se letos na Svatohubertskou pouť na Svatý Hostýn mohlo sjet až několik tisíc myslivců. "Přijeli nimrodi z celé republiky, ale především z Moravy. Bazilika byla zaplněna," pousmál se po mši Jurek.
Do mysliveckého stejnokroje se oblékl a na Svatý Hostýn přijel například i dvanáctiletý Martin Nohl z Olomouce.
"K myslivosti mě přivedl strejda. Nejvíc se mi na ní líbí, že můžu pobývat spoustu času v lese. Mám totiž rád přírodu a zvířata. Na honech jsem už byl, ale ještě jsem nic nelovil. Moc mě to baví, zůstanu u myslivosti i do budoucna," přislíbil mladík, který prý na pouť přijel už potřetí.
Bohoslužbu si nenechala ujít ani Pavla Zapletalová z nedaleké obce Brusné.
"Pouť je vždycky hrozně příjemná. Jsme v přírodě a je to moc krásné," zhodnotila s úsměvem návštěvnice. Všechny, kteří uctili v sobotu na Hostýně svatého Huberta, přišel před závěrem bohoslužby pozdravit také vrchní ředitel sekce lesního hospodářství na ministerstvu zemědělství Martin Žižka.

Myslivost je od slova myslet, ne závidět
"Blíží se nám rok 2012, který bude pro českou myslivost do jisté míry zlomový. Skončí desetileté období nájemních smluv, a myslivci tak budou mít velkou příležitost dokázat, že myslivost opravdu vznikla od slova myslet, a nikoliv od termínu závidět," pronesl při mši ke všem poutníkům Žižka.
Všech třináct ročníků Svatohubertské pouti se vždy konalo na Hostýně. S výjimkou jednoho roku ji pokaždé celebroval olomoucký arcibiskup Jan Graubner.
Na fotografie a video ze Svatohubertské pouti na Svatém Hostýně se můžete podívat na našem internetovém portálu www.kromerizskydenik.cz.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.