Přihlásit

Divočáci v Bavorsku (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Počet divokých prasat se prý v Bavorsku zvýšil až o 300 procent, myslivci mají víc střílet

Prasata si libují
Bavorští myslivci v uplynulém loveckém roce ulovili 60 500 divokých prasat, druhý největší počet v historii. "Bohatá nabídka potravy v lesích strukturálně měněných na listnaté vyvolává obavy až z 300procentního přírůstku kusů," píše deník PNP s odvoláním na čísla bavorského ministerstva zemědělství. "Ministr Helmut Brunner vyzývá myslivce, aby stav černé dále důsledně brzdili."
Prezident svazu myslivců Jürgen Vocke prohlašuje, že jejich cílem také je udržet počty zvěře na únosné hranici. K tomu prý ale potřebují od zemědělců zřizovat na polích střelecké "průseky". Mají velké plochy přerušovat volnými, nízkými plodinami porostlými koridory, aby na nich myslivci měli dobrý výhled na zvěř.
PNP poznamenává, že Dolní Bavorsko s drsnějším klimatem je populační explozí prasat dotčeno méně než jiné regiony. "Loni tu bylo střeleno 5250 kusů, pořád je to ale o téměř 2000 více než loni," píše list. Připomíná, že v sezoně 1990/91 bylo v Dolním Bavorsku uloveno jen 1500 divočáků a v roce 1980 dokonce jen 200.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.