Přihlásit

Myslivci si letos zastřílí méně (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přírůstky zvěře na Břeclavsku byly pomalé. Myslivci proto omezí hony, nebo jen revíry projdou bez střelby a zaměří se na škodnou.

Břeclavsko
Zvěře je stále málo. Začalo to loňským deštivým počasím. Letos se sice stavy zvěře v revírech zlepšily, ale na úroveň minulých let se vrací pomalu. Na honech, které začnou v listopadu, to bude v mnoha revírech znamenat méně vystřelených nábojů.
"V tomto roce byl příznivý vývoj počasí. Ti, kteří loni nelovili, zaznamenali nárůst zvěře. Ovšem kde zasáhli do kmenových stavů, tam je bohužel situace katastrofální. Přírůstek zvěře je poměrně pomalý. Nárůst nebyl tak radikální, aby se dosáhlo stavů z minulých let," vysvětlil hospodář Mysliveckého sdružení Zaječí Karel Varmuža.
Docílit vyššího počtu zvěře podle něj lze tak, že se jí zajistí dostatečný klid a v revírech se bude lovit jen minimálně.
Například myslivci právě v obci s příhodným názvem Zaječí loni zaječí zvěř vůbec nelovili. Výsledkem jsou nově narozená zvířata. Jejich množství ale není tak vysoké, aby nimrodi do těchto stavů zasahovali odstřelem. "Budeme lovit jen minimum," řekl Varmuža.
Honů plánují myslivci ze sdružení v Zaječí méně. Pokud se budou konat, tak spíše v podobě procházek revírem se zaměřením na odlov škodné zvěře. Zejména pak lišek, které se podílejí na úbytku zvěře v honitbách.

Až podle situace
Hospodář Mysliveckého sdružení Vranovice Vladimír Kellner se nechal slyšet, že bažantů, které si sami vypouští, mají tamní myslivci v revíru dost. "Máme také plán na tři sta zajíců, ovšem pokud ho dodržíme, to je otázka. Po prvních honech se uvidí, jak to bude vypadat. U nás ubylo hlavně srnčí zvěře," sdělil Kellner.
Na Hustopečsku, kde funguje devětadvacet mysliveckých sdružení, mají zatím plány honů na listopad a prosinec. Myslivci na Hustopečsku chtějí podle vedoucího odboru životního prostředí hustopečské radnice Miroslava Hanzlíčka ulovit přes dva tisíce zajíců a čtyři a půl tisíce bažantů, z čehož je tisícovka z bažantnice.
Plán je ovšem jedna věc a realita druhá. Své o tom ví vedoucí odboru životního prostředí mikulovské radnice Martin Sedliský. Počet honů na území, které má v myslivosti na starosti, je letos nižší než v minulých letech, a to o deset až patnáct procent.
"Naše doporučení bylo takové, aby plány byly spíše navýšené. Myslivci ale nemají ten plán odstřílet. Podle zákona ho nesmí překročit," nastínil Sedliský. Byť sezona honů začne až prvního listopadu, myslivci už měsíc a půl mohou lovit kachny, které si odchovávají a vypouštějí. Střílet po nich mohou až do konce listopadu. Od včerejška až do poloviny ledna mohou zase pálit do husy polní, která se na rozdíl od kachny neodchovává.
Myslivci musejí na honech počítat i s kontrolami. Policisté dohlížejí na dodržování zákona o zbraních u držitelů zbrojního průkazu. Kontrolují hlavně, zda se myslivci řídí zákonem stanovenými povinnostmi a zákazy. Do toho spadá mimojiné i alkohol.
"Díky preventivní činnosti policie došlo v průběhu let k markantnímu snížení počtu případů zjištěného požívání alkoholických nápojů střelci před nebo v průběhu společného lovu zvěře," sdělila jihomoravská policejní mluvčí Petra Vedrová.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.