Přihlásit

Zvěřina slaví návrat (Pestrý svět)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zvěřinové hody bývaly dřív rutinou, postupně se staly raritou. Teď jsou opět v kurzu! Na co dávat pozor a jak si je co nejvíc vychutnat?

Zajíce, bažanty, srnčí, maso z jelena či divočáka v obchodech obvykle nevídáme. Rozhodně však neochutnávejte ušáka sraženého autem nebo dokonce mrtvý kus, ležící na vašem pozemku. Takové maso je bez záruky, může být napadeno nemocemi! Srazíte-li srnku, volejte policii, případně rovnou správce revíru.
Prověřenou zvěřinu lze během lovné sezony sehnat u myslivců. Podle zákona prochází ulovená zvěř kontrolou, jejíž rozsah určí veterinární správa. Období lovu trvá většinou do 31. prosince. Jsou i výjimky, např. v bažantnici se loví do 31. ledna, odstřel divokých selat je povolen celý rok. Další možností je objednat maso u distributorů (např.www.zverina-cz.cz).
V sezoně dodají čerstvé a chlazené, celoročně mražené. Zvěřina je zdravější než hovězí a vepřové! Má méně tuku, víc minerálů (železo) a vitaminů (béčka). Nepříjemné aroma přebijte špikováním a kořením (jalovec, tymián). Marinujte bez česneku (ten by maso zbavil specifické vůně). Zapijte vínem plné chuti. Čím tmavší maso, tím výraznější volte mok.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.