Přihlásit

Hubertská mše na Cvilíně: velký svátek myslivosti (Krnovské noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Staletých mysliveckých tradic se změny téměř nedotýkají. Je stále hodně myslivců, kteří o ně mají zájem, stále je aplikují v běžné praxi a rozvíjejí je. Někteří je berou upřímně takové, jaké jsou, a má to svou váhu a půvab. Je to jejich životní postoj.
Někteří myslivci, nájemci drahých honiteb, je praktikují ne ze srdce, ale pro to, ukázat se obchodnímu partnerovi, předvést se před známými, udělat v dobré atmosféře kšeft. Ale díky i za takový přístup. Ať jsou tradice vidět.
Jednou z již několik let zavedených tradic je také Hubertská mše b moll autorů Vacka - hudba a Selementa - text. Letošní ročník Hubertské poutě v Krnově se koná 22. října od 10 hodin na poutním místě v kostele na Cvilíně. Bude v pořadí již sedmý. Jde o mši troubenou na lesnice. Jako tradičně ji připravujeme s krnovským Konventem minoritů, jimž poutní chrám patří. Je třeba se zmínit o otci Josefu Gorylovi, který se na organizování mše podílí. Poděkovat mu za dobrou součinnost a vždy dobrý výsledek.
Letošní mši bude celebrovat děkan krnovského děkanátu Karel Doležel se svými pomocníky. Trubači budou jako každoročně z Lesní správy Jeseník pod vedením pí Jeřábkové. Zpěv zabezpečí Krnovský chrámový sbor od sv. Martina. Přijedou i naši přátelé trubači ze Státních lesů Prudnik. Trubači přivítají návštěvníky svým vystoupením před kostelem a poté malým koncertem po mši. Naši zelení kamarádi z mysliveckého spolku v Radimi připraví pro návštěvníky myslivecký guláš.
Letos bude tato naše pouť zvláštní i tím, že ji bude natáčet režisér Jiří Mudra pro pořad ČT 1000 let české myslivosti. Bylo by vhodné, kdyby se zúčastnilo co nejvíc zelených kamarádů v uniformách, aby se myslivci v davu neztratili. Každoročně je kapacita kostela na místech na sezení obsazena. Běžně pouť navštíví na 250 lidí, všichni nejsou praktikující katolíci. Lidé naši pouť navštěvují i pro kulturní zážitek. Vždy se ptají, zda příští rok bude pouť opět. Má příznivý ohlas u veřejnosti a stala se nedílnou součástí krnovské kultury. Do chrámu se vejde více lidí než uvedených 250. Jste všichni zvaní. Těšíme se na vás.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.