Přihlásit

Za uhynulé divočáky podali myslivci trestní oznámení (Tachovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podle členů honebního společenství se může myslivcům někdo mstít. Netuší ale za co

Stříbro
Trestní oznámení na neznámého pachatele podali v úterý dopoledne myslivci v souvislosti s úhynem divokých prasat na Stříbrsku. Mrtvých divočáků bylo doposud nalezeno 22, převážně v korytě řeky Mže v okolí Milíkova. Podle členů Honebního společenství Stříbro, které lokalitu spravuje, má smrt prasat na svědomí travič.
"Protože se vyloučil prasečí mor i jiná nemoc, vyloučeno bylo i utonutí, musí mít uhynutí prasat na svědomí lidský faktor," sdělil Deníku místostarosta Honebního společenství Stříbro Josef Plzák. "Když někdo něco takového dělá, je buď nemocný, nebo se mstí. V takových případech, jako je tento se ale většinou jedná o mstu," doplnil Plzák. Za co by se někdo mohl myslivcům mstít, nemá tušení. "Rozhodli jsme se proto podat trestní oznámení, což učinil kolega dnes dopoledne," doplnil v úterý Plzák.
Kromě divokých prasat se hromadný úhyn jiné lesní zvěře netýká. "V naší honitbě se jednalo o divočáky. Byl nalezen také jeden uhynulý norek. Pokud to má souvislost, mohl se otrávit z masa prasat, protože některá mrtvá zvířata už byla načatá. Ale spárkaté zvěře se hromadný úhyn naštěstí netýká," uvedl dále místostarosta honebního společenství.
První uhynulá prasata našly minulý týden v korytě Mže děti. Odborníci doporučují, že při každém podobném případě je nejlepší kontaktovat policii. "To je nejsnazší, policie už ví, co má v takovém případě dělat. Je možné také kontaktovat veterináře, nebo příslušného mysliveckého hospodáře či nájemce honitby," uvedl předseda Okresního mysliveckého spolku v Tachově Pavel Nečas.

Co je to karbofuran
V souvislosti s uhynulými divočáky se hovoří o otravě pesticidem karbofuran. Ten se používal v zemědělství, ale v EU byl již zakázán. V České republice byl v prodeji až do prosince 2008 pod jménem Furadan ve formě postřiku a granulí. V ČR je v posledních letech karbofuran zneužíván k zabíjení zvířat formou návnad. Otrávený živočich umírá během několika minut v silných křečích. Takové použití karbofuranu zakazuje zákon o myslivosti a zákon na ochranu zvířat proti týrání. Karbofuran je bílá krystalická látka bez zápachu, rozpustný ve vodě i v dalších látkách. Poločas rozpadu: 20-120 dní v půdě. Zdroj: wikipedie


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.