Přihlásit

Mít smůlu jako rys (Lidové noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kdy je pytláctví téma pro policii, ne pro myslivce
Slyšíme-li, že mrtvoly rysů zabitých na Šumavě zkoumá policie, mohli bychom propadnout mylnému dojmu: To už práva zvířat pokročila tak daleko, že zabití se vyšetřuje jako vražda? Možná to tak vnímá Brigitte Bardotová či urputníci ze skupiny PETA, ale tohle je jiný případ. Co se rysů týče, stát skrze policii "jenom" hlídá svůj majetek a své vlastní úsilí.
Obnova rysí populace na Šumavě je jednímz mála počinů, kde stát navazuje na iniciativu z éry komunismu. Už před třiceti lety tam byli rysové vysazeni a začali prosperovat. Jenže svoboda přinesla i svobodu pohybu v pohraničí, a to i pytlákům. Kdo je vlastně pytlák? Správná otázka. V anonymním dotazníku, se kterým Akademie věd oslovila 204 myslivců, se 20 z nich přiznalo k nelegální střelbě na rysa.
I proto jsou stavy rysů na nižší úrovni než po Listopadu. I proto se v jihozápadních Čechách našlo 69 lebek upytlačených rysů. (A kolik jich slouží jako ilegální trofeje? Podle odhadů bylo za 20 let zabito až 500 rysů.) I proto padla za oběť pytlákům polovina rysů se sledovacími vysílačkami. A proto je zřejmě účinnější nasadit policii, než aby situaci hlídali sami myslivci.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.