Přihlásit

Kraj uzavřel mysliveckou aféru s železy (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Člen mysliveckého sdružení ve Starém Smolivci na Plzeňsku, Pavel Tatar, si může oddychnout. Už nemusí mít strach z toho, že kvůli lovení zvěře pomocí zákonem zakázané čelisťové pasti skončí před soudem.
Krajský úřad v Plzni potvrdil, že jeho jednání není trestným činem a posvětil lednové rozhodnutí přestupkové komise Městského úřadu v Nepomuku, která nimroda potrestala pokutou dva a půl tisíce korun za porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání a zákona o myslivosti.
Podnět krajskému úřadu k přezkoumání rozhodnutí přestupkové komise podala Krajská veterinární správa (KVS) v Plzni. Podle veterinářů bylo vydáno v rozporu se zákonem.
"Komise rozhodla, aniž by si vyžádala od orgánů veterinární správy odborné vyjádření, což je ze zákona povinnost," konstatoval ředitel KVS Richard Bílý.
Podle něho se mohlo klidně stát, že by veterináři po vyhodnocení výsledků vlastního šetření a s přihlédnutím k důkazům ze spisu došli k závěru, že se nejedná o přestupek, ale o podezření z trestného činu. "Pak bychom byli povinni podat trestní oznámení a policie by musela naše stanovisko akceptovat a zahájit trestní stíhání," upřesnil Bílý.
Vedoucího odboru životního prostředí plzeňského krajského úřadu Martin Plíhal prohlásil, že rozhodnutí nepomuckých úředníků bylo v souladu s právními předpisy a je platné.
"Jako přezkoumávající správní orgán jsme požádali veterinární správu o odborné vyjádření. Z jeho obsahu nevyplývají pro případ žádné nové podstatné skutečnosti, které by již nebyly obsaženy v přestupkovém spise," prohlásil Plíhal. Připustil, že Městský úřad v Nepomuku sice procesně pochybil, avšak toto pochybení nemělo vliv na věcnou správnost rozhodnutí," pokračoval Plíhal.
Tatar kladl železa v odchovně divokých kachen patřící místním myslivcům, a to kvůli predátorům, které kachny přitahují. Odhalily ho snímky ze skrytého fotoaparátu, který tam umístili členové plzeňské záchranné stanice živočichů. Ti objevili nebezpečnou past loni v září. Z fotografií je patrné, jak myslivec s železy manipuluje, a je na nich vidět chycená kachna, které čelisti uštíply plovák. Nimrod byl sice potrestán, ale lovecký lístek mu úředníci nechali.
Ekologové považují trest pro Tatara za nepřiměřeně nízký. "Zakázanou past kladl zkušený myslivec, který musel vědět, že porušuje několik zákonů. Do želez se lovilo v mysliveckém zařízení, a to několik měsíců," reagoval vedoucí záchranné stanice živočichů v Plzni Karel Makoň.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.