Přihlásit

Vědomostní soutěž prověřila znalosti dětí z myslivosti (Havlíčkobrodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ve vilémovském zámeckém parku se konal čtvrtý ročník okresního kola Zlatá srnčí trofej

Vilémov
Již počtvrté se stal zámecký park ve Vilémově dějištěm okresního kola soutěže Zlatá srnčí trofej, kterou pořádá Českomoravská myslivecká jednota.
Ve znalostech z oblasti myslivosti a ochrany přírody tady v neděli od 9 hodin soutěžilo bezmála čtyřicet dětí.
"Počasí nám letos příliš nepřálo, a tak jsme se museli přizpůsobit na mokrou variantu, naštěstí zámecký park skýtá dostatek krytých prostor pro jednotlivá kontrolní stanoviště," přiblížil za organizátory Petr Smutný, vedoucí mysliveckého kroužku z Uhelné Příbrami.

Na 10 stanovištích získávají body
Děti si postupně obejdou deset stanovišť. "Soutěžící byli podle věku rozděleni do dvou kategorií a měli za úkol poznávání parohů, listů a semen, šišek, zvěře, prověřili jsme je ve znalosti myslivecké mluvy, v poznávání letorostů, loveckých psů, určovali, které zvěři patří stopy v sádrových odlitcích a na závěr si vyzkoušeli střelbu ze vzduchovky," popsal jednotlivá stanoviště Petr Smutný. Soutěžící absolvovali také písemný test, který prověřil jejich znalosti myslivosti a ochrany přírody.
Dětem se soutěž i přes občasný déšť líbila. "Nejlépe mi šla střelba, listy, stopy i parohy," pochlubil se osmiletý Štěpán Růžička, který navštěvuje myslivecký kroužek ve Vilémově. Žádné ze zúčastněných dětí neodešlo s prázdnou. Díky štědrosti sponzorů dostal každý soutěžící tašku plnou věcných cen. Nejlepší v každé kategorii pak postupují do celostátního kola soutěže Zlatá srnčí trofej.
Národní finále soutěže Zlatá srnčí trofej se bude konat v rekreačním středisku Havlišův Mlýn u Želetavy a bude spojeno se čtrnáctidenním táborovým pobytem. Tábora se může zúčastnit každý, ale vítězové okresních kol dostanou jako hlavní cenu výraznou slevu.
Jak připomenul pořadatel, Petr Smutný, soutěž není jen pro děti z mysliveckých kroužků, ale je otevřena každému zájemci o myslivost a přírodu. "Nečekáme, že ze všech dětí v našem kroužku se stanou myslivci, ale chceme, aby měly kladný vztah k přírodě," uzavřel Petr Smutný.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.