Přihlásit

Začal myslivecký rok. Sčítá se zvěř a škody po uplynulé zimě (Liberecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Liberecko
Dubnem začal nový myslivecký rok. Je to období bilancování, příprav na jaro a hlavně sčítání škod po uplynulé zimě. Řeší se také každoroční problém, jak dostat zvěř z dosahu řepky na polích. Té je totiž letos osetá rekordní plocha 410 tisíc hektarů a představuje pro srnčí zvěř nebezpečí díky obsahu látek, které způsobují poruchy nervového systému, zraku a úhyny.
"Díky holomrazům řepce omrzly listy, část rostlin je mra­zem zcela zničená a zahnívá, což je cítit znatelným "odérem". Zaorávek bude ale díky vysoké ceně řepky menší množství, než se předpokládalo," varuje mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Šilha.
Na Liberecku je zatím nálada mírně optimistická. Nenaplnily se obavy o velkém úhynu zvěře během lednových a únorových holomrazů, nedošlo zde ani k záhadným úhynům divočáků, které sužuje Tachovsko. "Zvěř se umí zimě dobře přizpůsobit. Pokud ale bachyně rodily v březnu či dříve, tak k úhynům selat pravděpodobně došlo, protože sníh mohl způsobit je­jich podchlazení," podotkla Věra Bouz­ková, jednatelka Okresního mysliveckého spolku Liberec. Jinak ale uplynulý myslivecký rok hodnotí pozitivně. "Zima byla sice mrazivá, ale krátká. Celý prosinec a půl ledna bylo poměrně teplo bez sněhu, tak zvěř docela dobře přežila. Zvěř srnčí byla poměrně dobře na tuhou zimu připravená, protože pokud se krmí a přikrmuje tak, jak se má, tedy už od podzimu, tak si vytvoří tukové rezervy na přežití zimy," vysvětluje Bouzková. Přesná čísla a počty nasčítané zvěře v honitbách budou myslivci znát ze sčítání zvěře, které proběhlo začátkem března a která se teď su­marizují. Již teď je ale jisté, že lov nebu­de muset být omezen, jako se to stalo v roce 2006, kdy podle statistik myslivců přes zimu zahynula asi polovina zvěře a škody okusem byly obrovské. Přestože výše příspěvku od jednotlivých členů se stavem zvěře nijak nesouvisí, v některých oblastech museli zvednout výši mysliveckého příspěvku z 500 na 1000 korun. Na Liberecku se dnes podle Věry Bouzkové platí 800 Kč, důchodci, studenti a invalidé platí 500 Kč.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.