Přihlásit

Není jasné, komu svěří město své pozemky v honitbách (Prachatický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

O své právo myslivecky hospodařit v honitbách se hlásí i vlastníci pozemků

Vimperk
Bez jednoznačného stanoviska se před nedávnem rozešli vimperští zastupitelé v případě žádosti jednoho z honebních společenstev, které má zájem pronajmout si v jedné z honiteb pozemky města na dalších deset let, konkrétně se jednalo o honitbu Hrabice Mysliveckému sdružení Šumava.
Blíží se totiž konec desetiletého pronájmu a město, které vlastní v různých honitbách jen lesních pozemků zhruba 1300 hektarů, je pro další vlastníky, honební společenstva a myslivecká sdružení rozhodně strategickým partnerem pro vyjednávání, komu propůjčí svůj majetek, aby na něm dalších deset let hospodařil v souladu s mysliveckým zákonem.
Byť se to na první pohled zdá vcelku jednoduchá záležitost ne nepodobná mnoha jiným majetkoprávním záležitostem, pronájem honitebmásvá specifika a zcela neopomenutelná úskalí, finanční stránku takové transakce nevyjímaje. Jako jednoznačně zásadní se v případě pronájmu pozemků v honitbě Hrabice Mysliveckému sdružení Šumava ukázala absence jednotného názoru na pronájem pozemků města v honitbách obecně. Vedle Mysliveckého sdružení Šumava má totiž město své pozemky v dalších devíti honitbách a u některých není vůbec jasné, jak se zachovají další významní vlastníci pozemků, zejména pak Lesy ČR a Vojenské lesy a statky.
Na to upozornil při projednávání žádosti MS Šumava starosta Vimperku Bohumil Petrášek. "Protože v současnosti není jasné, jak budou postupovat v případě pronájmů honiteb Lesy ČR, které připravují právní rozbor jak ke tvorbě honiteb, tak k jejich pronájmu, považuji podpořit jakýkoli ze dvou názorů za předčasný," shrnul starosta.
Podle předsedy Mysliveckého sdružení Šumava Ivana Hnětkovského ale sdružení nežádalo město o nic jiného, než o vyjádření názoru k prodloužení nájmu mysliveckému sdružení. "Následně bude rozhodovat honební společenstvo. Bude valná hromada, kde se budou projevovat vlastnické vztahy a bude na honebním společenstvu, jak se rozhodne. To nemá nic společného s tím, jak se rozhodnou Lesy ČR nebo Vojenské lesy a statky. To, co tu řešíte, jde nad rámec naší žádosti," argumentoval zástupce mysliveckého sdružení.
Podle starosty Petráška tomu tak není. "Tento pohled je správný ze strany Mysliveckého sdružení Šumava, ale ne ze strany všech mysliveckých sdružení, ve kterých má město významný majetkový podíl. Může dojít k výrazným majetkovým změnám, jak řešit do budoucna pronájem pozemků a my bychom měli mít jasno a postupovat ve všech případech stejně," zdůraznil starosta. Právě v případě honitby Vojenských lesů a statků totiž její budoucí podoba může mít do jisté míry vliv i na honitbu v Hrabicích. "Proto potřebujeme od majitelů vědět, jaký mají s honitbou záměr a jak se případně v honitbách budou měnit hranice. Pak to můžeme řešit i my," dodal.
Za naprosto podstatný zdůraznil zastupitel a šéf vimperských městských lesů Stanislav Hlava právě názor vlastníků pozemků. Pokud ti budou chtít podle mysliveckého zákona uplatnit výkon práva myslivosti na svých pozemcích a město jim upřednostněním jiného uskupení tuto možnost nedá, mohlo by to podle Hlavy mít zásadní dopad i na hospodaření samotných Městských lesů Vimperk. "Pro mne jako pro myslivce, který dělá předsedu mysliveckého sdružení, bych samozřejmě uvítal, pokud by město pronajalo pozemky v honitbách těm, kteří na nich v minulosti hospodařili. Z pohledu šéfa městských lesů ale nemohu naštvat vlastníky pozemků, protože v takovém případě jako městské lesy okamžitě skončíme s využíváním jejich pozemků pro naši činnost. Jedná se o vlastníky pozemků, kteří se hlásí k tomu, aby na svých pozemcích mohli vykonávat právo myslivosti," doplnil Stanislav Hlava.
Zastupitelé se nakonec shodli, že na 30. dubna bude svoláno řádné jednání zastupitelstva za účasti vlastníků pozemků v jednotlivých honitbách.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.