Přihlásit

Na hradě v Mladé Boleslavi ukazují myslivci své trofeje (Boleslavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prostory Státního archivu na hradě v Mladé Boleslavi patří od středy myslivcům. Koná se zde totiž tradiční každoroční přehlídka trofejí. Během pondělí a úterý tam myslivci přivezli své trofeje. Veřejnosti se pak výstava otevřela po dva dny. Poslední možnost jí navštívit mají lidé dnes v době od 9 do 16 hodin. "Vidíme zde to, co jsme během roku 2011 střelili," uvedl v úvodu Rudolf Jíra z Okresního mysliveckého spolku v Mladé Boleslavi s tím, že všechny trofeje následně prošly odborných posouzením, při kterém se hodnotila vhodnost odstřelu, tedy to, zda bylo zvíře správně odstřeleno. "Nevhodných odstřelů je přibližně deset procent," zhodnotil Jíra doručené trofeje. Na návštěvníky čeká na dubnové chovatelské přehlídce tradičně několik stovek exponátů. Nejvíce je jako vždy srnčích trofejí, kterých letos myslivci doručili kolem pěti stovek. Dále je zde k vidění přibližně 60 kusů daňků, 10 jelenů a několik muflonů. Lidé si v prostorách státního archivu také mohou prohlédnout i opravdové rarity, které se jen tak nevidí. Jak prozradil Rudolf Jíra z Okresního mysliveckého spolku v Mladé Boleslavi, největší rarita pochází z Kochánek od Luboše Roudnického. Hned na první pohled je vidět, že jde o velice nezvyklé paroží, než jsou všechna ostatní. Jak myslivci říkají, ulovit takovéto zvíře se poštěstí třeba jen jednou za život.
"Tuto trofej přihlásil náš člen i do soutěže Rarita roku v časopise Svět myslivosti a umístil se na druhém místě. Střelci upřímně přeji Lovu zdar!" uvedl Jíra.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.