Přihlásit

Zámecký pán by se divil (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V zámku v Libouchci by mělo najít zázemí myslivecké muzeum

Desítky mysliveckých trofejí v krásné hale. Muži v zelených kamizolách svátečně naladěni, trubači, sokolníci, temperamentní psi. V útrobách opraveného zámku v Libouchci by mělo najít v budoucnosti své důstojné zázemí myslivecké muzeum. Původní majitel tvrze - zámku v Libouchci Gunter z Bünau by se asi divil. Po letech přehlížení, ústrků, kdy už to vypadalo na totální kolaps, začal v roce 2003 smutný zámek dýchat. Polesí Střekov a.s. mu dalo naději. Myslivecké dny pozvaly o víkendu veřejnost na nádvoří zámku, stovky zvědavců využily příležitost k prohlídce. Zajímaví lidé a bohatý program. Prodejci svátečních uniforem plnili veškerá přání náročných hostů, broušené servisy s jeleny se nedaly přehlédnout, dlouhé řady trofejí, pruhovaná zebra reprezentující preparátorský ateliér Srdov. "Přijeďte se podívat k nám do obory, tam uvidíte mnohem víc. Zpracováváme a preparujeme myslivecké a rybářské trofeje z celého světa," zval diváky na ukázku Michal Fišer. To byl pouze úvod do dvoudenního programu. Dočkali se i majitelé věrných psů, kteří přišli na jarní svod.
"Mladí psi před složením mysliveckých zkoušek mají svou vlastní generálku, kde se hodnotí stavba těla, chrup, zbarvení, skus, kvalita srsti, barva očí, ucho, čenich, povaha," vysvětlovala usměvavá zapisovatelka Kateřina Kauerová. Především děti obdivovaly sokolníky, specialisté dali přednost odvaze malých psů pronásledujících lišku v podzemí. Trubači troubili, vyhlášení vábiči předváděli své umění. Spanilá jízda v kostýmech se musela líbit i těm nejnáročnějším návštěvníkům.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.