Přihlásit

Kralická zámecká obora se otevřela veřejnosti. Zpřístupněna byla po roce (Třebíčský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Daňky do Náměště přivezl jako svoji válečnou kořist Jan mladší z Meziříčí roku 1377. Chovají se tu dodnes

Náměšť nad Oslavou
Až z Hranic na Moravě přijel v sobotu ráno autobus plný příznivci myslivosti na Statní zámek v Náměšti. Důvodem jejich návštěvy byla Chovatelská přehlídka trofejí spárkaté zvěře, která se konala v obřadní síni zámku. A jako v letech minulých ji organizoval tamní městský úřad spolu s třebíčským mysliveckým spolkem a Lesy ČR. Výstavu chovatelských a loveckých úspěchů v neděli dopoledne doplnila tradiční komentovaná prohlídka kralické daňčí obory. Fundovaným průvodcem byl Tomáš Sedláček z odboru životního prostředí náměšťského úřadu. Zájemce o mimořádnou komentovanou prohlídku čekala dvouhodinová procházka místy, kam se běžný návštěvník jen tak nedostane. "Obora spadá pod správu Lesů ČR, ale daňky tu chová soukromník. Vzhledem k celoročnímu lovu této zvěře, není obora běžně přístupná," informoval Sedláček. Majestátní dubový les, se staletými stromy nakonec nabídl návštěvníkům to, proč vlastně přišli. Díky příznivému větru mohli všichni přítomní několik minut pozorovat početné stádo daňků. Procházka oborou končila v loveckém zámečku Lusthaus.
V něm si pak zájemci vyslechli krátkou přednášku revírníka Jiřího Koštuříka o tvorbě daňčího paroží. Chovatelská přehlídka bude na zámku k vidění ještě dnes a zítra od 8 do 14 hodin.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.