Přihlásit

V CHKO Broumovsko je rekordní počet hnízdících sokolů (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Broumovsko
Přirozenými obyvateli pískovcových skalních měst jsou sokoli stěhovaví. Poté, co na konci 60. let minulého století z území Broumovska a prakticky celé střední Evropy vymizeli, od roku 2000 se k nám pozvolna vracejí.

"Návrat do volné přírody není lehký

Přestože životní prostředí již nezatěžují silně toxické látky, jejichž nahromadění v potravním řetězci bylo hlavní příčinou drastického poklesu populace sokolů, jejich návrat do volné přírody není jednoduchý.

V hospodářsky využívané kulturní krajině zbyly jen malé ostrovy divoké přírody a v nich jsou zase významným faktorem turistické a sportovní aktivity, především horolezecká činnost.
Podařilo se zajistit klidové prostředí

V posledních deseti letech se díky důsledné ochraně a díky pochopení veřejnosti dařilo zajistit klidové prostředí pro hnízdění těchto kriticky ohrožených ptáků.

Je proto určitým zadostiučiněním, že v letošním roce v CHKO Broumovsko hnízdí už dokonce 4 páry sokolů stěhovavých, zatím všechny úspěšně.

A tak se postupně populace blíží ke stavu zaznamenanému po druhé světové válce, tedy k 6 až 7 párům, které pravděpodobně představují maximum limitované úživností prostředí a hnízdními možnostmi tohoto území.
Kritická doba líhnutí mláďat...

Kritická je doba líhnutí mláďat, která nastává právě nyní a kryje se s prvními květnovými svátky, kdy je obvykle zaznamenána nejvyšší návštěvnost skalních měst v celém roce.

Opravdu vysoký nápor turistů je možno očekávat právě v letošním roce, kdy svátky nabízejí dlouhé prodloužené víkendy a předpověď počasí přímo láká k výletu do přírody.

Návštěvníci skal musí být ukáznění...

Je proto důležité, aby každý návštěvník skal přispěl k zachování klidu tichým chováním a respektováním vstupu pouze na značené stezky.

Od začátku května se také otevírá část skalních terénů pro horolezeckou činnost v Adršpašsko-teplických skalách a v Broumovských stěnách.

Sokoli naštěstí "vzorně" hnízdí mimo tyto květnové terény a tak stejně příkladné chování očekávají i od horolezců.

Od prvního květnového víkendu, tedy od 5. května, připravilo Ekocentrum Violka v Teplicích nad Metují za podpory Nadace Partnerství, Královéhradeckého kraje, Správy Chráněné krajinné oblasti Broumovsko a správců turistického okruhu opravdovou lahůdku, totiž prezentaci hnízdění sokola stěhovavého na Chrámových stěnách pro širokou veřejnost.
Dalekohled zajistí možnost pozorování

Pomocí silného stativového dalekohledu zde za příznivého počasí bude možno pozorovat tyto ohrožené živočichy přímo v jejich přirozeném prostředí ze vzdálenosti, která sokoly při hnízdění neruší.

Pokud vše proběhne v pořádku a hnízdění bude úspěšně pokračovat, bude ze stanoviště u skály Herynek na turistické trase v Teplických skalách každý víkend zajištěna nejen prohlídka, ale také odborný výklad.
K zahlédnutí sokolů je třeba štěstí...

K zahlédnutí sokolů je třeba i trocha štěstí, pravděpodobnost úspěšného pozorování bude vyšší, až mláďata povyrostou a rodiče je budou častěji krmit, tedy koncem května, a také v prvních týdnech po vylétnutí mláďat z hnízda, kdy se ještě ptáci zdržují na hnízdišti.

Je to jedinečná možnost, která se veřejnosti nabízí poprvé v České republice.
Neopakovatelný zážitek pro turisty...

Nezbývá než doufat, že hnízdění dobře dopadne a turisté si odnesou kromě návštěvy půvabného skalního města ještě neopakovatelný zážitek navíc.

Petr Kuna
Správa CHKO Broumovsko
"

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.