Přihlásit

Nebezpečná nemoc v regionu nehrozí (Horizont)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivci i lesníci v ostravském regionu otevřeli nedávno email s varováním před Aujeszkyho chorobou. Na území Česka se objevilo už několik případů onemocnění u černé zvěře. Odhadem asi u 30 procent.

Šéf krajské veterinární správy v Ostravě Severin Kaděrka však poznamenal, že v okrese Frýdek-Místek zatím veterináři nezaznamenali žádný případ této nemoci. Přirozeným hostitelem viru Aujeszkyho choroby a jediným druhem, který přežívá infekci, je prase. Pouze tento druh zvířat se může stát latentním nosičem viru. Virem Aujeszkyho choroby se mohou nakazit téměř všechny druhy savců - skot, ovce, kozy, kočky, psi, kromě člověka a primátů. Tato choroba je však pro psy smrtelná. Uhynou během jednoho až dvou dnů, protože na nemoc zatím neexistuje vakcína. První příznaky onemocnění jsou podobné jako u vztekliny.
Veterináři vyzývají k opatrnosti. Vzhledem k blížící se letní sezóně, totiž spousta lidí vyrazí za rekreací do jiných částí země. Důrazně upozorňují hlavně myslivce, aby se při dosledu černé zvěře a naháňkách snažili o co nejmenší styk svého psa s divočákem. Hlavně je třeba nenechat ho lízat barvu, ryj a nedávat mu za odměnu syrové kousky masa a vnitřnosti.
Pokud lovci najdou v honitbě uhynulý kus černé zvěře bez známek cizího zavinění, vychrtlý, s vydřenými fleky na srsti a zvětšeným množstvím slin na ryji, mají ho nechat ihned veterinárně vyšetřit.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.