Přihlásit

Začínající myslivci skládali zkoušky (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Během víkendu 31. března a 1. dubna uspořádal Okresní myslivecký spolek (OMS) Šumperk zkoušky o první lovecký lístek v příjemném prostředí myslivecké chaty MS Hubert Bludov.
Přípravný kurz adeptů proběhl před rokem od 2. ledna do 5. března. V tomto období pravidelně absolvovalo každou sobotu šestadvacet zájemců o myslivost celkem deset lekcí.
Rozsáhlou mysliveckou problematiku, shrnutou do sedmi předmětů, přednášelo sedm zkušených lektorů (zkušebních komisařů) OMS Šumperk. Šlo o tyto předměty:
- historie myslivosti, zvyky a tradice (Ing. Jan Hart a Ing. Vlastimil Hart, Ph. D),
- právní předpisy (Ing. František Merta),
- zoologie (Ing. Vladimír Diviš ml.), - péče o zvěř (Ing. Jiří Gonda), - myslivecká kynologie (František Švéda),
- střelectví (Ing. František Kubín),
- lovectví (Ing. František Březina).
Po zvládnutí této teoretické přípravy všichni adepti získávali po dobu jednoho roku praktické zkušenosti v jednotlivých mysliveckých sdruženích. Velmi záleželo nejen na osobnosti garanta, ale také na aktivitě každého adepta, kolik vědomostí a zkušeností při činnosti v honitbě získá.
Vlastní zkoušky byly po oba dny slavnostně zahájeny nástupem adeptů před zkušební senát doprovázeným Šporkovým pochodem a Dykovým Všeobecným uvítáním v provedení tria Trubačů OMS Šumperk ve složení František Cygrýd, Blanka Pinkasová, Libor Nevtípil.
Po zahájení zkoušek předsedou senátu Ing. Vladimírem Divišem a Tereziánské fanfáře J. L. Koželuha všichni zkušební komisaři zasedli ke svým stolům.
Zpočátku trochu ostýchavě, ale po absolvování prvního předmětu již s větší jistotou, přistupovali jednotliví adepti k dalším a dalším komisařům. Čas rychle plynul a po krátké přestávce zkoušky pokračovaly, dokud všichni adepti neměli za sebou všech sedm předmětů.
Po hodnotícím zasedání zkušebního senátu byli adepti vyzváni Pochodem O. Antona k závěrečnému nástupu. Jejich tváře vyzařovaly velké napětí, zvláště potom, kdy druhý den zkoušek předseda senátu sdělil, že třetina adeptů u zkoušek neuspěla.
Následovalo vyhlašování a předávání certifikátů o absolvované zkoušce. Nakonec v řadě zůstali poslední tři adepti. Myslím, že by se v nich krve nedořezal.
Pak ovšem došlo k tomu, co někteří přihlížející tušili. Ing. Vl. Diviš připomněl, že je 1. dubna, tedy Apríl, a jeho původní prohlášení není zcela pravdivé. Všem třem spadl velký kámen ze srdce. Dostali také certifikát za úspěšné absolvování zkoušek.
Dne 30. března zkoušky absolvovalo šestnáct adeptů, z nichž tři prospěli s vyznamenáním, třináct prospělo. 1. dubna se ke zkouškám dostavilo jedenáct adeptů, z toho čtyři prospěli s vyznamenáním, sedm prospělo. V tento den byl také slavnostním pasováním přijat mezi myslivce nejlepší z adeptů Mgr. David Navrátil, který všech sedm předmětů absolvoval na výbornou. Na úplný závěr zaznělo Halali A. Dyka a krásná Křepelčí fanfára J. L. Koželuha.
Chci touto cestou vyjádřit poděkování OMS Šumperk za uspořádání kurzu a závěrečných zkoušek, zkoušejícím za jejich korektní hodnocení, adeptům za jejich vytrvalou přípravu, členům MS Hubert Bludov za zapůjčení myslivecké a chaty a připravené myslivecké speciality a Trubačům OMS Šumperk za hudební doprovod celé akce.
Novým myslivcům přeji, aby si v dnešní uspěchané době dokázali najít dostatek času na svoji novou náročnou zálibu a pracovali ku prospěchu české myslivosti.
MUDr. Antonín Kutálek

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.