Přihlásit

Techno stresovalo zvěř. Ohrozilo hlavně mláďata (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Několikadenní technoparty, která se konala v minulých dnech v Černousích, stresovala tamní zvířata. Podle odborníků hrozilo, že srnky potratí, nebo že ptáci opustí svá hnízda a mladé tam nechají.

Uhynulá mláďata savců i ptáků se mohou objevit na účtu za velkou technoparty, která duněla od minulého pátku do středy v Černousích na Frýdlantsku. Ničivý účinek na přírodu měla s téměř stoprocentní jistotou také menší víkendová technoparty v Nové Vsi u Chrastavy.
"Zvířata v okolí musela být z několikadenní hlasité hudby velmi vystresovaná," řekla jednatelka Okresního mysliveckého spolku v Liberci Věra Bouzková. "Pořadatelé technoparty se bohužel trefili do doby, kdy srnky a další samice savců kladou mláďata."
Ryk z technoparty, kam se sjelo okolo tří tisíc mladých lidí, připravil o spánek obyvatele okolních obcí i polského pohraničního města Zavidov. Na rozdíl od zvířat však někteří mohli utéci i se svými dětmi k příbuzným do vnitrozemí, nebo se přestěhovat do místností chráněných před hlukem.
Jak může technoparty zvířatům uškodit? "Srnkám hrozily potraty," upozornila Bouzková. "A pokud už nakladly mláďata a kojily je, mohly kvůli hluku přijít o mléko. Nelze vyloučit ani to, že před hlukem uprchly a nechaly mláďata opuštěná." Zpráva o technoparty zaskočila ornitologa Severočeského muzea v Liberci Martina Pudila. "Hlasitá hudební produkce v krajině, kde žijí ptáci, to je průšvih. Kolem Černous hnízdí třeba jeřábi a další citlivé druhy," prohlásil.
Podle Pudila jsou dopady hluku na ptáky ještě horší než na savce. Srnky totiž mohou narozená mláďata odvést, zatímco ptáci opustí hnízda bez nich, případně v nich zanechají ještě nevylíhlá mláďata.
I když se po několika dnech vrátí, snůška vajec již většinou zastydne. Chlad v hnízdech bez dospělých ptáků ohrožuje i holá ptáčata. "Chápu, že se mládež musí někde vyřádit, ale neměla by to dělat na úkor přírody," konstatovala Bouzková. "Dneska si skoro každý dělá co chce a nikdo se nás na nic neptá. Přes myslivecké honitby se jezdí automobilové rallye, na lesních cestách hlučí čtyřkolky nebo terénní motocykly."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.