Přihlásit

V Jeseníkách žije podle průzkumu několik druhů sov včetně puštíka bělavého (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Výskyt výra velkého, sýce rousného i puštíka bělavého zmapovali dobrovolníci při nedávném sčítání sov v Jeseníkách. Do terénu se vydali s členy Moravského ornitologického spolku a zjišťovali nejen jejich druhy, ale i počet a teritoria. Do průzkumu, který se takto uskutečnil poprvé, se zapojilo 18 dobrovolníků z řad profesionálních i amatérských ornitologů, kteří přijeli z různých koutů republiky. Jejich úkolem bylo zaznamenávat na předem určených trasách hlasové projevy sov. Využili při tom i diktafony, sdělila včera ČTK mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šůlová.

„Víme, že v CHKO Jeseníky žije šest druhů sov, ale chybí nám podrobnější informace o jejich aktuální početnosti a rozšíření. Takto organizované sčítání sov jsme uspořádali poprvé a doufám, že se stane tradicí. Nejde pouze o mapování těchto pozoruhodných tvorů, ale také o setkání zájemců o přírodu, vzájemnou výměnu znalostí a zkušeností,“ uvedl Daniel Křenek z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Dobrovolníci sčítali ve večerních a nočních hodinách na 19 předem vytipovaných trasách o celkové délce 189 kilometrů. Sovy zaznamenávali podle hlasových projevů, které jsou poměrně dobře slyšitelné. Ke sčítání využili také moderní techniku v podobě sedmi diktafonů umístěných v lesích, kde je předpoklad výskytu sov.

Dobrovolníkům se podařilo zaznamenat šest samců naší nejmenší sovy, kulíška nejmenšího. „V jednom případě naopak i naší největší sovu - výra velkého. Pro Jeseníky nejvzácnějším druhem byl puštík bělavý, který se do zdejších lesů rozšířil teprve nedávno a v CHKO už založil malou populaci. Nejčastější byl podle očekávání puštík obecný, u něhož ornitologové zaznamenali 26 teritorií. Jednou slyšeli dokonce tokající pár. Všechny potěšilo devět houkajících samců vzácné sovy sýce rousného. Kromě sov byli zjištěni dva jeřábci lesní a osm sluk lesních,“ upřesnil Křenek. Doplnil, že výsledky budou kompletní po vyhodnocení nahrávek z diktafonů.

V Jeseníkách, nejvyšších moravskoslezských horách, se nedávno uskutečnil také průzkum zaměřený na šelmy, který potvrdil výskyt několika vlků a minimálně jednoho rysa. Zapojily se do něj čtyři desítky dobrovolníků. Jejich plošné mapování se v Jeseníkách uskutečnilo po deseti letech. Výskyt vlka zažila i jedna ze skupinek při nedávném monitorování výskytu sov, sčítání měla zpestřeno vytím vlků, doplnila Šůlová.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.