Přihlásit

Tři mladé samice přímorožce ze Zoo Hodonín převezli do Itálie (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tři mladé samice přímorožců arabských z hodonínské zoo na začátku tohoto týdne přepravili do italské Zoo Valcorba. Předcházelo tomu jednání s koordinátorem chovů a zájem italské strany o tento druh antilopy. Hodonínská zoo, která přímorožce arabské chová jako jediná zahrada v Česku, o tom informovala na webu.

Přímorožci arabští z přírody asi před 50 lety na čas zcela vymizeli kvůli rozmachu ropných polí na arabském poloostrově. V posledních letech se do přírody vracejí díky záchranným programům zoologických zahrad.

Pro převoz tří samic z Hodonína bylo nutné veterinární, bakteriologické a parazitické vyšetření, také vakcinace proti klostridiové infekci a vyšetření krve na vyloučení paratuberkulózy v chovu. „Transport do italské zoo v oblasti Padova se uskutečnil bez uspání. Zvířata byla připravena ve stáji a přešla vždy do přepravní bedny s podestýlkou uzpůsobené tak, aby se nezranila a netrpěla stresem. Během zhruba devítihodinové cesty se počítalo s přestávkou na jejich občerstvení,“ uvedl mluvčí hodonínské zoo Ivo Cencinger. Doplnil, že v Hodoníně zůstalo základní stádo přímorožců tvořené samcem, dvěma samicemi a dvěma letošními mláďaty.

Přímorožci jsou býložraví a jako pouštní a stepní zvířata dokážou beze zbytku zužitkovat vodu z potravy. Umí také vycítit déšť a za vodou putovat. Tento druh antilopy je nižší postavy a žije v menších stádech. Má bíle až bílobéžově zbarvené tělo s nápadnou kresbou na hlavě. Samice rodí jedno mládě po osmiměsíční březosti. Zpočátku má malé kožovité růžky, v dospělosti mohou jejich rovné rohy dorůstat délky až 80 centimetrů a mohou sloužit jako odstrašení i zbraň.

Hodonínská zoo s chovem tohoto ohroženého druhu začala v roce 2016, kdy ze zoo v Curychu přivezla dvě samice. K nim později přibyl samec z britského Marwellu.

Zoo Hodonín patří k nejmenším a nejmladším v České republice i na Slovensku. Otevřena byla v roce 1977. Loni do zařízení zavítalo téměř 174 000 návštěvníků, což je meziročně zhruba o 6000 méně. I tak to byla třetí největší návštěvnost v historii zoo.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.