Přihlásit

Nedej se – Neholte lesy dohola (ČT 2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Redaktor
Už několik let ministerstvo zemědělství připravuje návrh novely lesního zákona, novela by měla nasměrovat obnovu lesů po kůrovcové kalamitě a také reagovat na klimatické změny. V březnu 2024 zorganizovalo hnutí Duha tichou demonstraci před budovou ministerstva zemědělství, kde předložilo jeho vedení desítky připomínek k tomuto návrhu.

MVDr. Jaromír Bláha, Hnutí DUHA
Tím návrhem jsme velmi zklamaní, velmi zklamaní, my jsme ministerstvu už v předchozích.Měsících a letech předkládali impulsy k novele zákona, ale ty návrhy a impulsy se vlastně do té novely vůbec nepromítli, dokonce v některých bodech naopak. Čili tady vidíme, že ten úřednický aparát v podstatě pořád trvá na svém, vidíme zároveň snahu pana ministra výborného to komunikovat, zjišťovat si, jak ty věci skutečně jsou, ale tím, že v podstatě je závislý do velké míry na svých úřednících, byť má kvalitní konzultanty z řad lesnické veřejnosti, tak se to ještě plně nevyvažuje.

Mgr. Patrik Mlynář, vrchní ředitel Sekce lesního hospodářství Ministerstva zemědělství
Novela má cirka 200 změn. Z velké části právě reagujeme touto novelou i na změnu přírodních podmínek v našich lesích. A to úpravou několika oblastí, mezi které zařadím například prodloužení doby obnovy našich lesů na pět let, doby zajištění lesních porostů na 10 let, což jsou opatření, která se ukázala býti účinná v době kůrovcové kalamity, kdy jsme mimořádným rozhodnutím ministerstva zemědělství tyto lhůty prodloužili a právě dali prostor přirozené obnově v diskuzi s ochranářskými skupinami jsme snížili maximální výměru holiny u lužních lesů ze dvou na 1 ha a v diskuzi s vlastníky lesů jsme vytvořili nové zmocnění pro podpory vlastníků lesů, my tomu říkáme plošná podpora za ekosystémové služby, které vlastníci poskytují našim lesům a tato plošná podpora by měla být aplikována po roce 27.

Celý pořad najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.