Přihlásit

Vladimir Putin zachraňuje vzácné jeřáby (ČRo 1 - Radiožurnál)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jan BUMBA, moderátor

To, že je ruský prezident Vladimir Putin muž mnoha talentů, dokázal už mnohokrát. Jen málokdo ale asi dosud tušil, že hlava Ruské federace může také učit ptáky létat. Na motorovém kluzáku v bílé kombinéze se stal vůdcem hejna ohrožených jeřábů bílých, kterým ukazoval bezpečnou migrační trasu ze Sibiře na jih. Moskevské zpravodajky Českého rozhlasu Lenky Kabrhelové jsem se zeptal, zda se pokus podařil.

Lenka KABRHELOVÁ, moskevská zpravodajka Českého rozhlasu

Tak to, nakolik se ten pokus vydařil, je asi věcí názoru. Prezident absolvoval celkem 3 lety. Během jednoho se sám seznamoval s rogalem a potom trénoval ohrožené ptactvo. Poprvé ho následoval, jak se vyjevilo, jenom jeden jeřáb, je to ostatně zachyceno i na videosnímcích. Potom se jich připojilo pět, což sarkasticky naladěné publikum ruské blogosféry, části ruských médií, rozhodně neváhalo zdůraznit. Vědci nicméně tvrdí, že to úspěch je. Například agentura Interfax oslovilo šéfku, a teď cituji, Euroasijské pracovní skupiny pro jeřáby Jelenu Iljašenkovou a ta říká, že jeřábi jsou velice tvrdohlaví a že ruský prezident Vladimir Putin má vlastně štěstí, že za ním vyrazil byť jen jeden jediný.

Jan BUMBA, moderátor

Takovéto učení ptáků, jak mají migrovat, to je seriózní vědecký pokus tedy.

Lenka KABRHELOVÁ, moskevská zpravodajka Českého rozhlasu

Ruští vědci říkají, že je to rozhodně celé seriózní vědecký experiment a brání vlastně i tu ideu, že v čele hejna letí samotný prezident. Říkají, že tenhle fakt může přitáhnout a měl by přitáhnout pozornost ruské veřejnosti k celému programu a že dokonce má i ukázat, že ruské vedení se stará a zajímá o přírodu. Samozřejmě jsou tu ale také hlasy kritiků, kteří tvrdí, že je to jenom snaha zviditelnit se a že Rusko má opravdu dalekosáhlé problémy s ekologií, jimž často ruské vedení pozornost nevěnuje.

Jan BUMBA, moderátor

Zároveň ale se dá konstatovat, že pozornost to tedy opravdu přitáhlo. A ono to není poprvé, co prezident Putin podniká takový, řekněme, dobrodružný kousek. Můžeš připomenout ty nejznámější?

Lenka KABRHELOVÁ, moskevská zpravodajka Českého rozhlasu

Ruský prezident má těch kousků na kontu celou řadu, oni si je asi i posluchači mnohé pamatují. Představil se veřejnosti coby střelec v divoké přírodě, kdy uspával tygra, představil se při značkování medvědů, nebo při uspávání velryb, při hašení také požárů z letadla a tak dále, a tak dále. Teď v téhle souvislosti se nejvíc připomíná poměrně nedávná akce s výlovem cenných historických amfor ze dna Azovského moře. To vyvolalo velikou i mezinárodní pozornost, protože jak se později vyjevilo, amfory nastražili na místo archeologové a celé to bylo zorganizované dopředu, což tady opravdu sklidilo bouřlivou reakci v ruské glogosféře, ale i v některých ruských médiích. Lidé prostě začínají být skutečně skeptičtí a z prezidenta si velice otevřeně dělají legraci.

Jan BUMBA, moderátor

Dá se to tedy nějak celkově zhodnotit, jestli mu podobné akce přidávají na popularitě. Jak to Rusové berou, dokážou si představit, že někdo vysloví i ten názor, proč raději nesedí v Kremlu a nepracuje místo podobných akcí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.