Přihlásit

Diskuze o divočácích (Horácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Třebíčsko
Oba znesvářené tábory mají rády přírodu. Oba se o přírodu musejí starat, akorát jedny příroda živí a druzí rádi střílejí. Klasický problém mezi myslivci a zemědělci začíná být opět aktuální. Opět na sebe upozorňují divoká prasata.
"Nyní je to velice aktuální a myslím si, že to bude katastrofa. Z řepky vlezla prasata do kukuřice a tam teď mají žně. Až odjedou stroje z polí a prosečou to, budou muset nastoupit myslivci a divoká prasata pobít, protože pokud to pustíme dál, tak se to bude moci lovit až v zimě, až napadne sníh. Tudíž bude nejlepší, když se toho nyní odloví co nejvíc," popsal současnou situaci jednatel okresního mysliveckého spolku Josef Venhoda. A zároveň předpověděl neveselou budoucnost: "Myslím si, že to bude problém pro celý okres a celou republiku." O katastrofě jednoznačně hovoří i zemědělci: "Když jako soukromý zemědělec budu počítat pouze přímé náklady bez jakéhokoliv navýšení, tak je to ročně kolem deseti tisíc na škodách, a škody jsou rok od roku vyšší. Nehledě na to, že od myslivců jsem dosud neviděl ani korunu nájmu. Navíc škody vznikají hned několikrát do roka. V Bavorsku si kupříkladu najímají profesionální lovce, kteří divoká prasata likvidují hlava nehlava," prozradil středně velký soukromý zemědělec Jan Vochyán. A přitom se objevují i zvěsti, že na některých naháňkách se střílí prasata pouze do určité váhy. Ovšem v tomto dlouholetém sporu je velice těžké hledat pravdu. Jako takřka vždy, je to spíše o lidech. To dokazují v Koutech. "Každý rok nám divoká prasata ničí úrodu více a více. A není to pouze kukuřice, ale také louky atd. V tomto roce tedy očekáváme vyšší škody, než v roce loňském," prozradil předseda zemědělského družstva Lubomír Pisk. "Možnosti, jak se bránit, máme minimální. Provádíme to, že okolo lesů necháváme pruh, kde myslivci mohou zvířata odstřelit, jenomže ta prasata už jsou tak chytrá, že vědí, že je tam volný pruh, takže vystartují a ten pruh přeběhnou hrozně rychle. Dále používáme pachové ohradníky, snažíme se, pokud to je možné, něco dělat. Nesnažíme se to pouze převalit na myslivce, také něco děláme, ale, bohužel, tady v tomto případě to nezabírá," popisuje předseda a zároveň trochu překvapivě obhajuje i myslivce, "když vidíte, že se snaží a nic, nejde to, tak co chcete dělat? Vždycky by to mohlo být lepší, ale víme všichni, jak to je," uzavřel předseda.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.