Přihlásit

Zoo Ostrava poprvé za 35 let odchovává australské husy kuří (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ostravské zoologické zahradě se poprvé po 35 letech daří odchovávat mláďata husy kuří. Chovu tohoto australského druhu se věnuje od roku 1989, přesto se dosud žádnému páru odchov mláďat nepodařil. Prvních housat se zoo dočkala až letos na jaře a rodičovský pár o dva potomky vzorně pečuje. Novinářům to včera sdělila mluvčí zoo Šárka Nováková.

Zoo Ostrava chovala řadu let husy kuří ve společném výběhu s emu hnědými. Poté, co se na místě výběhu těchto australských ptáků začala stavět expozice pro makaky lví, byly husy přestěhovány do chovatelského zázemí, kde pobývají dosud. Jde o několikátý pár, který zoo chová.

„Než husy postavily plnohodnotné hnízdo, dělaly jen důlky ve slámě. Předloni snesla samice poprvé vejce, ale ta byla neoplozená. Loni už byla dvě ze čtyř vajec oplozená, ale samice nevydržela sedět a před koncem inkubační doby, která je 36 až 37 dní, opustila hnízdo,“ uvedla chovatelka Kateřina Nováčková.

Letos samice snesla čtyři oplozená vejce. Jedno mládě ale uhynulo při líhnutí, druhé těsně po něm. Dvě zbylá mláďata rodiče úspěšně odchovávají. „Je vidět, že pár každým rokem nabírá zkušenosti, protože samice letos mnohem lépe inkubovala vejce a nyní se oba rodiče o mláďata příkladně starají. Společně se samcem je vyvádí ven na pastvu a ke krmení, které jim nabízíme. Samec je extrémně ochranitelský a brání samici s mláďaty,“ řekla Nováčková.

Mláďata se nejen pasou ve venkovním výběhu, ale podle chovatelky sežerou i velké množství trávy, jetele a pampelišek, které dostávají od pracovníků zahrady. „Husy kuří mají vzhledem ke klimatickým podmínkám jižní polokoule u nás netypickou dobu hnízdění, a to od podzimu do časného jara. Jsme rádi, že se mláďata vylíhla až na jaře, protože jsou extrémně žravá. V zimě by bylo komplikované je ukrmit zelenou potravou,“ doplnila Nováková.

Husa kuří je statný pták s růžovočernýma nohama a s žlutozeleně zbarveným zobákem. Takřka celý život tráví na travnatých březích. Vodě se spíše vyhýbají. Jde o poměrně bojového ptáka, který při souboji provádí výhružné rituály.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.