Přihlásit

Mladí myslivci bodovali v soutěži (Blanenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lysice
Jedenáctiletý Jakub Pavelka z Lysic začal do mysliveckého kroužku Lysice­ ­Drnovice chodit před třemi lety. S kroužkem se také pravidelně zúčastňuje soutěže Zlatá srnčí trofej. Letos v národním finále vyhrál už podruhé první místo.
V soutěži Zlatá srnčí trofej musí děti prokázat například znalosti botaniky, zoologie, kynologie, myslivosti, ale i ekologie. "Soutěž je rozdělená na teoretickou část, kdy píšemetesty. A na praktickou část. Ta vypadá tak, že jdeme do lesa a na vyznačené stezce, kterou předtím připravili rozhodčí, tam musíme poznávat různé rostliny, stopy, ale i lebky zvířat.
U nich ještě určujeme jestli má zvíře mléčný nebo trvalý chrup i jestli jde o samici nebo o samce," popisuje. Probojovat se až do národního finále soutěže ale není snadné. "Začíná to vstupním testem u nás v kroužku. Kdo projde, zúčastní se školního kola, potom je okresní kolo a vítězové okresních kol se utkají v národním finále. Jako doprovodná soutěž je také střelba," vysvětluje.
Na soutěž se ale Pavelka musí také náležitě připravit. "První rok jsem na krajském kole vyhrál jen o bod. Odté doby přípravu nezanedbávám. Učím se tak čtrnáct dní dopředu," říká. Pohárů má Pavelka doma už několik. "Z národních kolmám jeden bronzový, který jsem vyhrál hned první rok, kdy jsem se soutěže účastnil, a po tom dva zlaté," říká.
Podle vedoucího mysliveckého kroužku Lysice­ Drnovice Arnošta Šmétky je Jakub Pavelka jejich nejúspěšnější šampion. "Letos si ale hezká umístění vybojovalo i několik dalších našich dětí, například sedmé místo obsadil Martin Sedláček. Poháry si ale pravidelně ze soutěže odvážíme už od roku 2001," pochvaluje si Šmétka. Tajemství jejich úspěchu je podle něj v přípravě a zájmu dětí o přírodu. "V kroužku se děti musí učit. Koho to nebaví, tak odejde a zůstávají tak jen ti, které to opravdu zajímá," vysvětluje Šmétka. O děti ale v kroužku nouzi nemají. "Chodí jich kolem šedesáti. Pro velký zájem jsme předloni dokonce museli zavést přijímačky," dodává Šmétka.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.