Přihlásit

Sucho trvá, trpí bažanti (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vyškovsko
I když včerejší oblačnost přinesla na Vyškovsko několik kapek deště, přetrvávající suché počasí dál snižuje hladiny rybníků a řek v regionu. V řece Hané ve Vyškově je v současnosti asi o třetinu nižší stav vody než obvykle. Slabé přítoky a vysychání nádrží způsobují problémy rybářům. Okysličování vody v rybnících musí udržovat pomocí čerpadel. "Zatím situaci zvládáme vlastními silami, instalovali jsme několik čerpadel a okysličujeme tak vodu uměle," vysvětlil hospodář Moravského rybářského svazu Vyškov Petr Bárek. Nemá zprávy ani o žádném úhynu ryb z důvodů sucha. "Pokud však suché počasí vydrží, mohlo by dojít k úhynu malých druhů ryb," varoval hospodář.
Nedostatek srážek dál postihuje i myslivce. V lesích je málo vody a některé přirozené zdroje jsou vyschlé. Myslivci v oborách staví provizorní napajedla, aby zvířata suchem netrpěla. "Problémy má spíš menší zvěř. Třeba bažanti. Těch je letos hodně a množství vody v lese je nedostatečné, postavili jsme pro ně provizorní napajedla," informoval myslivecký hospodář z Bohdalic Milan Huňady.
Kromě napajedel myslivci do lesa vozí i plodiny bohaté na vodu, například řepu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.