Přihlásit

Dobrovolníci zachraňují zvěř při senosečích (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Daniela TUNKLOVÁ, moderátorka
Plzeňský spolek Stop sečení srnčat začal hledat dobrovolníky na záchranu zvěře při senosečích. Tu vyhledávají piloti dronů pomocí termovize. Do bezpečí se snaží dostat i zajíce a další druhy zvířat. V celém Česku ročně při sklizních uhyne kolem 60 000 kusů srnčat.

Zdeněk MLNAŘÍK, redaktor
Na louku obvykle přichází brzy ráno, než sem přijedou první stroje.

Roman LEGÁT, člen spolku Stop sečení srnčat
Dron vyhledá zvěř a vlastně ten dobrovolník musí na to místo dojít, tu zvěř odchytit, dát do odchytový bedny a přemístit je na místo, kde je v bezpečí ta zvěř.

Zdeněk MLNAŘÍK, redaktor
Podle mysliveckého spolku z Líní se tenhle způsob osvědčil a uhynulé zvěře ubylo, dřív se ji snažili myslivci z luk odlákat pomocí pachových prostředků.

Petr CINK, Myslivecký spolek Líně
Nebo se dřív procházelo se psy, s ohaři upotřebitelnými, aby se ta zvěř vytlačovala, to už dneska moc nefunguje, protože je velkej tlak obyvatel neukázněných s volně pobíhajícími psy.

Zdeněk MLNAŘÍK, redaktor
Prohledat louku termovizí je práce zhruba na hodinu. Odnést mláďata do bezpečí už ale dobrovolníkům trvá podstatně déle. Samotného dronu se zvěř většinou nebojí.

Irena KOCOUROVÁ, pilotka dronu
Kupodivu dospělá srna neuteče, srnčata, ty už vůbec ne, to srnče vám uteče, až když k němu jdete, je to už většinou v tom období červen, to už jsou velký srnčata.

Zdeněk MLNAŘÍK, redaktor
Majitelé pozemků mají ze zákona povinnost hlásit sklizeň mysliveckým spolkům, to ale v řadě případů nedělají nebo sečení neoznamují včas. Ročně tak v celém Česku uhyne na loukách a polích kolem 60 000 kusů srnců a dalších zvířat. Zdeněk Mlnařík, Česká televize, Plzeň.

Reportáž najdete zde (čas 18:52)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.