Přihlásit

Školáci se opět po roce sešli v lese u zámečku Svatý Hubert (Rakovnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jesenicko
Lesní správa Lužná pozvala k loveckému zámečku Svatý Hubert na Jesenicku 350 dětí ze 6 škol, aby společně oslavily svátek patrona lesů svatého Huberta.
Lesní pedagožky Iveta Pešulová a Kateřina Chytrá popsaly: "Máme tu děti z druhých až pátých tříd. Projdou si postupně několik stanovišť, kde věříme, že získají mnoho zajímavých informací týkajících se lesa, lesní zvěře. Letos jsme navíc naše stanoviště rozšířili o informace z oboru včelařského, těžby dřeva a máme tu i sokolníka z pražského letiště v Ruzyni. Jinakje vše při starém. Jen jsme museli ráno improvizovat, neboť nás překvapilo špatné počasí, a tak jsme něco přemístili i do zámečku."
Vydala jsem se tedy za novinkou - těžbou dřeva. Tadyse školákům věnoval lesák Jan Pešula: "Mohou si tady zkusit složit dřevěné puzzle. Jde jim to moc dobře. K prohlídce tady jsou vystaveny nové i staré typy pil a další dřevorubecké pomůcky."
Obklopen zvědavými žáčky je také lesák a včelař Alexandr Kovanda: "Vidíme tu složení úlu, samozřejmě bez včel, protože kdyby tu včely byly, tak bychom tu nebyli my!" Děti viditelně zajímá nejvíce dýmák, který se dle pana Kovandy používá na ovládnutí včel. "Jinak by na vás docela slušně zaútočily," upozornil včelař Kovanda.
Mezi masou dětí zpozoruji také ředitelku Základní školy Jesenice Danuši Vopatovou: "Ranní deštivé počasí nás trošku zaskočilo. Dnes jsme sem proto vzali jen čtvrťáky a páťáky. Další úkoly plní první až třetí třída ve škole. To proto,aby ti malí dnes nemuseli jít jako my ostatní lesem k zámečku pěšky. Ale opět je to mochezké. Stálo to za to sesem vydat." To potvrdila i učitelka ze Základní a Mateřské školy speciální v Jesenici Dagmar Jiroušková: "Nikdy si tuto akci nenecháme ujít, ani nepříznivé počasí nás neodradí."
A ještě jedno stanoviště mě moc zajímá. Mířím za jestřábem na ruce sokolníka Jiřího Pařízka: "Loví kořist do velikosti zajíce, tedy i bažanty, koroptve. Sokolnictví čili lov s dravcem je do určité míry náročnější, nežli lov s flintou," odpovídá právě na jednu z mnoha otázek, které zazněly z houfu dětí, jež ho obklopil. Jiří Pařízek s sebou přivezl na Jesenicko také německého krátkosrstého ohaře. "Ptáci i lesní zvěř představují pro přistávající a vzlétající letadla velké nebezpečí. Málokdo ale ví, že se na letišti používají k plašení i psi a koně. Každý ze psů je pro jiný typ práce, mají specializaci podobně jako dravci. Třeba ohaři pracují rozvážně v hustých místech, kam jejich kolegové pointeři nevlezou."
Finále dne patřilo jako již tradičně opékání vuřtů a k němu dostaly děti také jako dárek sladkost.
Dva školáci ze Základní školy Kryry, Standa Žambůrek a Aleš Nevečeřel, neskrývali své nadšení ze dne v lese: "Dneska to bylo super. Nejvíce se nám líbilo opékání vuřtů a jízda na koni."
Lesní pedagožka Iveta Pešulová ještě zdůraznila:"Na dnešním vydařeném dnu má obrovský podíl Lesní správa Lužná a všichni její zaměstnanci, kteří se bez váhání zapojili."


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.