Přihlásit

K Leskavě se vrátí bažanti. Přiláká je zeleň (Brněnskýn deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Okolí části brněnské říčky Leskavy se dočká obnovy. Její asi půlkilometrový úsek v Heršpicích oživí vysazené duby, buky a tisíce keřů

Brno-­jih
Vrátit okolí brněnské říčky Leskavy podobu z časů, kdy okolní pole ještě neoraly traktory až k jejím břehům. To je plán vedení Brna. Slibuje si od něj, že jih Brna mezi Dolními a Horními Heršpicemi oživí drobná zvěř, třeba zajíci a bažanti.
"Jedná se o asi půlkilometrový úsek od železniční trati poblíž Vídeňské ulice směrem k soutoku Leskavy s řekou Svratkou. Okolí řeky tam trpí dlouholetou zemědělskou činností. Připravili jsme nyní projekt, který alespoň část tohoto území změní tak, aby vypadalo jak v období, kdy ještě okolní krajina nebyla obdělávaná," vysvětlila Eva Blahoňovská z odboru životního prostředí brněnského magistrátu.

Zelený pás
Na obou stranách řeky tak vznikne nový pás zeleně. "Asi šest metrů kolem řeky zůstane volných kvůli případným zásahům do vodního toku. Nové stromy a keře vysadíme tedy od tohoto ochranného pásma do vzdálenosti přibližně patnácti metrů od břehů," popsala obnovu území Blahoňovská. Podle ní se oživení dotkne asi tří a půl hektaru území. "Vyroste tam přibližně tisíc nových listnatých stromů. Mezi nimi například duby a buky, nebo javory a lípy. Doplní je asi čtrnáct set keřů," vypočítala Blahoňovská.
Dodala, že po březích řeky povede přístupová cesta.
Místním se projekt líbí. "V současnosti je místo neudržované. K řece není žádný normální přístup, takže k ní ani nechodíme. Úpravu území tedy vítáme. Vznikne tam prostor, kde budu například venčit psa," řekla Bohuslava Karásková z Přízřenic.
Projekt nedávno posvětili brněnští zastupitelé. Pokud se městu podaří získat dotace z Operačního programu životního prostředí, začne s výsadbou na podzim příštího roku. "Budeme usilovat o podporu z ministerstva životního prostředí. Pokud uspějeme, zaplatí dotace celou částku, kterou na úpravu oblasti potřebujeme. Jedná se o víc než dva a půl milionu korun," vyčíslila Blahoňovská.
Jako podklady pro získání dotace brněnský magistrát potřebuje i posudek ochránců přírody. Ti vznik nových takzvaných biokoridorů vítají. "Propojují totiž jednotlivá biocentra a umožňují mezi nimi přesun živočichů. Kvůli přeměně dřív zalesněných území v zemědělskou půdu se totiž jejich přirozená útočiště vytrácela. Pokud například zajíci vběhnou do obrovského lánu kukuřice, většinou se v něm ztratí. Díky koridorům mohou najít nové útočiště," vysvětlil Roman Zajíček z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Rozdělí lány
Biokoridory rozdělují obrovská pole a přispívají k návratu dřív běžných zvířat do přírody. "Zároveň jim poskytují i nový domov," doplnil Zajíček.
Podle Blahoňovské se tak do okolí Leskavy v příštích letech vrátí například zajíci, bažanti a další druhy zvířat.
Podobným způsobem brněnský magistrát upraví i nedaleký soutok řek Svratky a Svitavy. Výsadbou víc než tří tisíc listnatých stromů v poli v cípu mezi dálnicí D2 a soutokem řek vznikne ještě letos na podzim základ pro budoucí lužní les. Měl by časem přilákat především živočichy typické pro oblasti v okolí vodních ploch. Kromě mnoha druhů ptáků se tam možná objeví i bobři.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.