Přihlásit

Zpěvných ptáků je málo, myslivci jim vyrobí budky (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Staré Město
Ze slovácké krajiny mizí zpěvné ptactvo. Podle přírodovědných průzkumů klesly za posledních pět let počty zpěvných ptáků až o pětadvacet procent.
"Jde především o polní lokality a doupné druhy, mezi něž patří například sýkory, šoupálci nebo brhlíci," konstatoval hospodář staroměstského mysliveckého sdružení Lípa Pavel Pluhař.
Tito drobní opeřenci hnízdí v dutinách stromů. V současnosti ale okolí nejen Starého Města tvoří nedozírné monokulturní lány pšenice, řepky nebo kukuřice. Naproti tomu staré neboli doupné stromy s dutinami, do nichž by se ptáci mohli schovat a přirozeně v nich hnízdit, tam téměř nenajdete. "Jakmile někde roste starý strom, okamžitě se pokácí. A ve větvích mladých stromků nemají tito ptáci šanci hnízdit. Navíc strádají nedostatkem potravy, protože také ubylo remízků mezi polnostmi, kde by se držel hmyz," vysvětlil Pavel Pluhař. Staroměstští myslivci chtějí na snižující se stavy zareagovat a pustit se do výroby dřevěných budek, které následně rozvěsí po celé honitbě.
"Materiál na stavbu přístřešků už máme sehnaný, vyrobíme je ve vlastní režii," okomentoval hospodář zdejších nimrodů Pluhař. Myslivci se do práce podle jeho slov pustí hned po odlovu srnců na konci září.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.