Přihlásit

Zvěř končí pod koly aut častěji navzdory pachu predátorů (Rychnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rychnovsko
Rok od roku eviduje rychnovská policie více kolizí motorových vozidel s lesní zvěří. A to navzdory snaze myslivců, kteří na mnoha úsecích silnic instalovali pachové ohradníky. Ty jsou cítit po člověku i přirozených predátorech. "Od začátku roku jsme do dnešního dne zaevidovali 46 srážek se zvěří. Za stejné období loňského roku to bylo 33 střetů," potvrdila Alena Kacálková, mluvčí rychnovské policie, a dodala, že jen během tohoto měsíce se událo pět podobných nehod. To kontrastuje s loňskem - od 1. do 18. září nebyla hlášena jediná taková nehoda.
V jednom případě figurovalo divoké prase, ve všech ostatních srna. Až na jedno zvíře, které se nepodařilo dohledat, všechna uhynula na místě. Na vozidlech pak vznikly škody v řádu deseti tisíců korun.
Tento nárůst je obtížně vysvětlitelný i pro myslivce, kteří se dlouhodobě snaží ztrátám zvěře zabránit. "Může to být způsobeno tím, že lidé jsou více důslednější ve snaze zajistit si úhradu škody od pojišťovny. Častěji tak volají na místo policisty, kteří jim poskytnou spolehlivé doklady," zhodnotil Jiří Brandejs z Okresního mysliveckého spolku v Rychnově nad Kněžnou.
Rychnovským myslivcům se totiž pro letošní rok podařilo od Královéhradeckého kraje získat dotaci ve výši 55 tisíc korun. Tyto prostředky byly využity na zřízení pachových ohradníků, především na úsecích frekventovaných komunikací, které se migrující zvěř snaží překonat.
Za získané peníze vzniklo 80 kilometrů ohradníků, které odrazují zvěř podél 40 kilometrů silnic. Spíše než z policejních statistik se při vytipovávání rizikových lokalit vychází z poznatků jednotlivých sdružení. "Místní myslivci mají o podobných kolizích nejlepší přehled, protože evidují i srážky s menší zvěří, kvůli kterým většina řidičů ani nezastaví," vysvětlil Jiří Brandejs, předseda myslivecké komise.
Na kolik byla nedávná opatření účinná, bude známo nejspíše do konce října. V těchto dnech totiž končí trvanlivost pachových ohradníků, které tak bude nutné v dohledné době obnovit. "To, zda se v místech častých střetů podařilo dosáhnout poklesu, zjistíme od jednotlivých místních sdružení," dodal Jiří Brandejs.
Ze záznamu nehod, které eviduje dopravní policie, lze ale vysledovat, že ani provedená opatření nemohou být stoprocentní. Mezi úseky vybavenými ohradníky je totiž i silnice mezi Vamberkem a Rybnou, kde došlo ke střetu se zvěří minulou středu.
Přesto je snaha o snížení počtu kolizí, které mohou skončit tragicky nejen pro sražené zvíře, nezbytná. Rychnovští myslivci tak již mají znovu zažádáno o finanční pomoc kraje, díky které by obnovili dosavadní úseky a rozmístili ohradníky na další místa.
Navzdory jejich snahám by ale měli řidiči spoléhat především na vlastní schopnosti a počítat s možností srážky v kteroukoliv dobu. Především v nočních hodinách, protože při oslnění světlomety ztrácí zvíře schopnost určit polohu vozu a zůstane strnule stát na silnici.
"Prevencí střetu se zvěří je snížená rychlost a zraková kontrola obou stran silnice. Při nevyhnutelnosti srážky je nutné nestrhávat volant. Velké procento nárazů do stromu je totiž zapříčiněno úhybným manévrem před zvěří," zdůraznila Alena Kacálková, mluvčí rychnovské policie. Motorista by také měl ztlumit dálkové osvětlení.
Řidiči, kterým se přesto nepodaří nepříjemnému střetu vyhnout, by měli zavolat na policii, protože ta má kontakty na jednotlivé místní hospodáře. Lidé by rozhodně neměli se zvířetem sami manipulovat. "Vystavují se nebezpečí nákazy přenosné choroby nebo zranění. Naložení zvířete do auta by později mohlo být posouzeno jako pytláctví, za což hrozí až dva roky odnětí svobody," upozornila policistka.

***
Počty nehod a chráněné úseky
od 1.1. do 18.9. 2012 46 nehod
od 1.1. do 18.9. 2011  33 nehod
Úseky vybavené ohradníky:
Rychnov n. Kn. - Javornice
Čestice - Borohrádek
Častolovice - Čestice
Dobruška - Chábory
Vamberk - Potštejn
Vamberk - Rybná n. Zdobnicí
Rychnov n. Kn. - Hláska
Podbřezí - Chábory
Lukavice - Kvasiny

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.