Přihlásit

U Břeclavi zahlédli medvěda (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

LanžhotŠok zažilo o víkendu několik myslivců na Břeclavsku. V okolí Lanžhota totiž viděli medvěda.
Překvapivé hlášení dostali úředníci z odboru životního prostředí břeclavské radnice předevčírem v podvečer. "Medvěda měli spatřit myslivci mezi Břeclaví a Lanžhotem u obory Soutok. Podle jejich vyjádření se jednalo asi o stokilového jedince," upřesnila zprávu referentka břeclavské radnice Eliška Windová. Podařilo se vyfotografovat i předpokládanou stopu medvěda. Musí si ji ale ještě prohlédnout odborníci a zprávu tak případně potvrdit.
Medvěd na Moravu podle Windové nejspíš zavítal ze slovenských Bílých Karpat, kde se ovšem také pohybuje jen vzácně. "Jde o ojedinělý výskyt. Nemáme informace, že by se tady na Břeclavsku v minulosti někdy medvěd vyskytl. Nemůžeme teď ani potvrdit, zda je stále na našem území," podotkla mluvčí Windová. Zatím proto nebylo nutné přijímat žádná bezpečnostní opatření.
Medvědi se v Česku vyskytují jen velmi ojediněle. Pronikají na Moravu ze sousedního Slovenska. Ekologové doposud zaznamenali jejich výskyt v Beskydech, Javorníkách a na pomezí Bílých Karpat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.