Přihlásit

Stádu vládnou samice, říká odborník na zubry (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Od roku 2011, kdy se zubři z Polska usídlili ve druhé největší oboře v Česku, je měl na starosti Miloslav Zikmund. Kolika let se dožívají nebo proč jim neservírovali sváteční menu?

Natrefit na polodivoké zubry v oboře Židlov na Českolipsku není tak samozřejmé, jak by se mohlo zdát. Kdo vládne disciplinovanému stádu, nebo jak se chovat v případě střetu, prozrazuje Miloslav Zikmund, provozní technik pro myslivost a rybářství z Vojenských lesů a statků ČR, které zubry chovají.

Zubry jste do obory Židlov v Ralsku přivezli v roce 2011 z Bělověžského národního parku v Polsku. Proč se Vojenské lesy a statky ČR rozhodly pro jejich chov?

V té době bylo na světě kolem šesti tisíc zubrů. V Česku se chovali asi na dvou chovech v malých obůrkách. Myšlenka byla taková, že tady budeme zubra chovat, a pokud nebude legislativní překážka, aby se vypouštěl do přírody, tak bychom ho vypustili. V současné době to stále nejde. Hlásíme jejich počty univerzitě ve Varšavě, která vede plemennou knihu. Za tu dobu, co je tady máme, překonal celkový počet zubrů deset tisíc kusů. Původně jsme přivezli čtyři krávy a jednoho býka, nyní máme stádo čtyřiceti zubrů evropských.

Celý článek najdete v deníku Mladá fronta DNES

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.